Risc de blocaj total la RADET
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală, dar din punct de vedere juridic va urma o perioadă extrem de dificilă, întrucât legislaţia este interpretabilă, susţin analiştii companiei de consultanţă Frames. „Pentru 1,2 milioane de bucureşteni, cei racordaţi la RADET, intrarea regiei în faliment anunţă o iarnă cu iz siberian. Deja avariile se ţin lanţ, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste”, arată analiza.
Fără intervenţia urgentă a primăriei, ANRE şi a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinţe economice şi sociale extrem de grave, sunt de părere analiştii citaţi de Agerpres.
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.
Imediat după această decizie, ministrul economiei, Virgil Popescu, i-a chemat de urgenţă la sediul ministerului pe responsabilii din sectorul energiei termice, dând asigurări că bucureştenii nu vor rămâne fără căldură.
Potrivit acestuia, Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.
„Dar o s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe ELCEN, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, producătorul de energie ELCEN a arătat luni, într-un comunicat, că deschiderea procedurii de faliment la RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice, atât timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti.
Dincolo de măsurile de urgenţă, ELCEN va trebui să încheie un nou contract pentru vânzarea de energie termică direct cu Primăria Municipiului Bucureşti, care va trebui să îşi asume această activitate, cel mai probabil prin intermediul companiei municipale Termoenergetica, care va prelua patrimoniul şi activitatea RADET, arată analiştii.
În prezent, datoriile istorice ale RADET către ELCEN au ajuns la 3,83 miliarde de lei, iar Electrocentrale Bucureşti a fost nevoită să intre în insolvenţă din cauza blocajului financiar.
Analiza Frames mai susţine că reţeaua de termoficare a Bucureştiului se degradează constant, iar investiţiile majore de reabilitare, absolut esenţiale, întârzie.
„Raportate la cei peste 4.000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro”, declara, anterior, Adrian Negrescu, managerul Frames.
Compania de consultanţă afirma, recent, într-un studiu privind situaţia reţelei de termoficare din Capitală, că iarna lui 2019 se anunţă a fi una extrem de dificilă din cauza stării de degradare a reţelei de termoficare.