Ritm neașteptat de scumpire a locuințelor

Data: 06 Iunie 2024

Preţurile apartamentelor noi din oraşele mari continuă să crească într-un ritm care depășește estimările specialiștilor făcute la începutul anului. Cererea ridicată de locuințe va continua să pună presiune pe preț şi în lunile următoare, potrivit unei analize realizate de platforma Imobiliare.ro. Tendința de scumpire a fost preluată și de orașe medii precum Oradea (+1,8% în ultima lună, +17,2% în ultimul an), Sibiu sau Craiova.

Conform analizei, locuințele noi s-au scumpit cu până la 4% în Timişoara sau Constanţa în ultimele 30 de zile, excepţia în categoria orașelor mari fiind Iaşiul, unde ritmul de creștere a prețurilor a fost mai lent. La nivel național, scumpirea anuală de 11,4% a dus prețul metrului pătrat util la o valoare medie record de aproape 1.600 de euro.

„1.598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel naţional, consecinţa unui ritm anual de apreciere de 11,4% depăşind uşor prognozele noastre de la începutul anului, când estimam o creştere anuală de până în 10 procente”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat de Agerpres. Indicele a atins o valoare medie record și în Bucureşti, de 1.723 euro/mp (pe segmentul apartamentelor vechi - 1.705 euro/mp), ilustrând un avans anual de peste 11%. 

Potrivit analizei, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş pentru cumpărătorii de apartamente. Cu o creştere de 3% în ultimele 30 de zile, preţul mediu solicitat pentru locuințele noi a ajuns la 2.960 euro/mp util. Ritmul anual de creştere s-a menţinut în jurul valorii de 10%, iar preţul mediu la apartamentele vechi este de 2.735 euro/mp.

Cu o medie de 1.907 euro/mp, Braşovul rămâne al doilea cel mai scump oraş pe piaţa rezidenţială. Aici se înregistrează cel mai accentuat ritm anual al scumpirii, de 18,7%.

„Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2.224 euro/mp, fiind singurul oraş din ţară, cu excepţia Clujului, care a depăşit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuinţele noi”, se precizează în studiu.

La Timişoara, apartamentele noi s-au scumpit cu aproape 22% în ultimul an şi cu 4% în ultima lună. Preţul mediu a ajuns la 1.960 euro/mp, valoare ce repune Timişoara pe locul trei pe piața apartamentelor noi.

Pe de altă parte, Iaşiul rămâne centrul regional cu cele mai accesibile apartamente. Aici, locuin­țele noi sunt cu 13% mai scumpe decât anul trecut, iar preţul mediu este de 1.600 euro/mp util, relevă analiza.

În ceea ce priveşte oraşele medii, cea mai spectaculoasă scumpire a înregistrat Oradea, unde avansul anual a fost de 17,2% şi de 1,8% în ultima lună, preţul mediu solicitat fiind de 1.602 euro/mp. Însă orașul mediu cu cele mai scumpe apartamente este Sibiu, cu o medie de 1.640 euro/mp şi o creștere anuală de 12,4%, urmat de Craiova cu 1.638 euro/mp și un avans anual de 9,2%. (C. Z.)