„România este extrem de competitivă pe plan cultural”
Președintele de onoare al Târgului Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură 2017, scriitorul Matei Vișniec, a declarat ieri, la ceremonia de deschidere a evenimentului, că „Europa este în primul rând locul de naștere al acestui obiect fantastic care se numește carte”, iar cultura este „cimentul mental” care ne unește într-o Europă ce se află acum într-un moment de fragilitate.
Matei Vișniec a făcut o adevărată pledoarie pentru recunoașterea culturii ca valoare principală prin care țara noastră poate fi recunoscută în lume și în Europa. „Am trăit între două țări, între două limbi și între două sensibilități și cred că România este extrem de competitivă pe plan cultural. Artiștii români sunt cei care fac, în primul rând, ca România să existe în imaginarul universal”. Scriitorul a mai spus că este conștient că mesajul său vine într-un moment când Europa este fragilă și a subliniat rolul imaginarului în a relansa Europa: „Tocmai acum avem nevoie de imaginație ca să relansăm Europa”.
Gaudeamus este „poate cea mai de succes formă culturală în care s-a manifestat Radioul în ultimul sfert de veac”, a spus, la rândul său, preşedintele director general al SRR, Georgică Severin. Acesta a invitat publicul să se bucure de cărți și să participe, totodată, la dezbaterile, atelierele, lansările și celelalte activități ce se vor desfășura la standul Uniunii Europene, care este invitatul special în acest an, sub egida „Acasă, în Europa”.
Până duminică, 26 noiembrie, cititorii au de ales din oferta generoasă a celor aproximativ 300 de expozanţi. Pot participa la unul sau mai multe evenimente editoriale din cele peste 800 anunțate și care se vor derula pe tot parcursul programului zilnic al târgului, între orele 10:00-20:00.
Fațete ale culturii Uniunii Europene pot fi descoperite la standul acesteia, unde vor fi proiectate filme documentare și unde există și un centru media special. La „Acasă, în Europa” este organizat Atelierul Copiilor, unde se află o expoziție permanentă cu variantele în peste 30 de limbi ale „Micului prinț” de Antoine de Saint-Exupéry. Copiii sunt așteptați sâmbătă, 24 noiembrie, în intervalul orar 10:00-11:45, la atelierul „Eu povestesc, tu asculți, noi desenăm...”, în cadrul căruia vor fi prezenți actori și animatori ce îi vor purta pe cei mici în lumea basmelor.
Carte pentru suflet de la Editurile Patriarhiei
Prezente în fiecare an la Gaudeamus, Editurile Patriarhiei Române participă cu o ofertă bogată de carte teologică, de cult, dar și apariții noi pentru copii, precum și volume de publicistică și literatură creștin-ortodoxă. Între cele mai noi titluri ce pot fi achiziționate menționăm: Filocalia (vol. 12); † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - Învățătura ortodoxă despre Sfintele Icoane; Patriarhul Justinian Marina și apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă; Biserica Ortodoxă Română și Războiul de Independență; Dăruire în slujirea Bisericii. Gânduri alese pentru Patriarhul României; Arhim. Paisie Teodorescu - Reședința Patriarhală, istorie, artă, misiune; Pr. Adrian Agachi - Îmblânzirea lumii prin iubire - lumini filocalice; Daniil Sandu Tudor - Versuri, cugetări, eseuri; Lidia Stăniloae - Întâlnire cu Dumnezeu.
La deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediții a celui mai important târg de carte din țara noastră au mai avut mici alocuțiuni directorul Centrului Cultural Medial al SRR, Attila Vizauer, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, ministrul culturii şi identităţii naţionale, Lucian Romaşcanu, preşedintele Institutului Cultural Român, partener Gaudeamus - Radio România, Liliana Ţuroiu.