România, reprezentată la TIMT din Bulgaria

Data: 10 Septembrie 2013

În perioada 4-8 septembrie, Muzeul ASTRA a reprezentat România la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo, Bulgaria, şi la conferinţa ştiinţifică complementară, cu titlul „Meşteşugurile tradiţionale - trecut, prezent şi viitor“.

Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo, Bulgaria, şi conferinţa ştiinţifică au fost organizate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Bulgaria. La eveniment au fost prezenţi trei cunoscuţi creatori populari din România şi muzeograful Complexului Naţional Muzeal ASTRA, Elena Găvan.

Muzeul ASTRA a răspuns, şi în acest an, invitaţiei lansate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Gabrovo, Bulgaria, de a participa la manifestarea internaţională, se arată într-un comunicat al CNM ASTRA.

„Trei cunoscuţi creatori populari din România, exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ne-au reprezentat prin măiestria lor: Rodica Ispas, din Avrig, judeţul Sibiu, la ţesut; Dudău Magdalena, din Brezoi, judeţul Vâlcea, la confecţionat port popular şi păpuşi; Dénes Szabó, din Eliseni, judeţul Harghita, la prelucrare piele“, arată reprezentanţii ASTRA.

În cele trei zile de târg (6 - 8 septembrie), aproximativ 50 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug şi au făcut schimb de experienţă cu meşterii din alte ţări: Ucraina, Italia, Scoţia, Siria şi România.

În cadrul conferinţei ştiinţifice, muzeograful Complexului Naţional Muzeal ASTRA, Elena Găvan, a prezentat lucrarea „Tradiţii Textile pe Valea Hârtibaciului, Alţâna, jud. Sibiu, studiu de caz“, valorificând, astfel, colecţia ştiinţifică şi documentară pe care o deţine Muzeul ASTRA.

„Relaţia dintre cele două muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin participări de ambele părţi la conferinţe, târguri, concursuri. Printre acestea, amintim prezenţa elevilor din Bulgaria la ultimele două ediţii a Olimpiadei Naţionale «Meşteşuguri artistice tradiţionale», în vederea valorificării şi promovării culturii tradiţionale“, se mai arată în comunicatul transmis de biroul de presă al CNM ASTRA.