România, un „far al Estului“ pentru investitorii europeni
“Cu 20 de milioane de locuitori şi dispunând de propriile sale resurse de petrol şi gaze, România oferă oportunităţi deosebite“, spune directorul companiei franceze Dalkia România, Gilles Humbert.
Venit în România în 2004, „pentru a descoperi Estul îndepărtat“, parizianul Just Benayache vede un real viitor pentru mica sa afacere cu gemuri în această ţară în care Franţa se află în competiţie cu Olanda, Austria şi Germania, notează Agenţia France Presse. Amplul material dedicat oportunităţilor de investiţii pe care le oferă în prezent România este publicat în contextul în care premierul francez, Jean-Marc Ayrault, se va afla la Bucureşti, astăzi şi vineri, pentru a discuta despre consolidarea legăturilor economice dintre cele două state. „După câţiva ani dificili, se vede capătul tunelului“, mărturiseşte Just Benayache jurnaliştilor francezi în atelierul său din Bucureşti, unde recipiente de cupru aşteaptă să fie umplute cu mere, zmeură sau caise. „Acest bărbat energic, în vârstă de 48 de ani, şi-a înfiinţat compania în 2009, punând în valoare experienţa soţiei sale şi calitatea fructelor locale. În prezent, cuplul şi-a creat propria marcă, «Aromele lui Yveline», şi nu doreşte să se întoarcă în Franţa, unde rata şomajului a explodat. Circa 30 de mii de borcane cu gemurile lor sunt livrate, în fiecare an, marilor hoteluri bucureştene sau vândute pe piaţa locală“, precizează France Presse, care oferă şi câteva exemple de mari companii din Hexagon prezente în România.
Cu peste două miliarde de euro investiţi, începând din 1999, şi o cifră de afaceri reprezentând 3% din PIB-ul României, Renault este cel mai mare investitor francez pe piaţa locală, unde deţine uzina Dacia din Piteşti, un centru regional de inginerie şi un centru de testare.
De asemenea, filială a Veolia Environnement, compania Dalkia s-a instalat în România din 1992, unde gestionează sistemele de încălzire din trei oraşe. „Cu 20 de milioane de locuitori şi dispunând de propriile sale resurse de petrol şi gaze, România oferă oportunităţi deosebite. Lucrurile progresează pentru companii, nu întotdeauna pe cât de repede şi-ar dori acestea, însă se merge în direcţia bună“, a subliniat directorul companiei franceze Dalkia România, Gilles Humbert.
La rândul său, directoarea Camerei de Comerţ şi Industrie Franco-Române, Adriana Record, vorbeşte despre un interes constant din partea antreprenorilor francezi, în condiţiile în care circa 50 de companii se informează cu privire la condiţiile de implantare în România în fiecare an.
Potrivit datelor prezentate de BNR, la sfârşitul anului 2011, topul investiţiilor în România era condus de Olanda (11,9 miliarde de euro), urmată de Austria (9,6 miliarde), Germania (6,2 miliarde) şi Franţa (5 miliarde). (Bogdan Cronţ)