România va dezvolta Poli de Inovare Digitală

Data: 04 August 2020

România va avea un număr de 6-12 Poli de Inovare Digitală care vor face parte dintr-o reţea europeană, dar dezvoltarea acestora va dura ani de zile, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Liviu Rogojinaru, într-o dezbatere de profil desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute.

„România va avea un număr de minim 6, maxim 12 DIH-uri (Digital Innovation Hubs - Poli de Inovare Digitală, n.r.), care vor participa la re­­ţeaua europeană a centrelor de ino­vare digitală (edinetwork.eu - n.r.) care vor fi dezvoltate ca suport naţional şi european prin Programul Europa Digitală. Dorinţa noastră este să realizăm acest deziderat cât mai repede. Dar ştiţi că aici vorbim despre ani“, a afirmat Rogojinaru.
Secretarul de stat a atras atenţia însă că există obstacole în calea digitalizării.

„Obstacolele principale în calea digitalizării sunt multiple, cum ar fi lipsa sau insuficienţa consumatorilor digitali, costurile mari, rezistenţa la schimbare a companiilor şi/sau a consumatorilor“, a subliniat el.

În scopul constituirii rețelei europene de centre de inovare digitală, va fi organizată o procedură de selecție în două etape. În prima fază, va avea loc o selecție la nivel națio­nal, în cadrul căreia România are posibilitatea să nominalizeze între 6 și 12 centre sau poli. Ulterior, va fi organizată o selecție la nivel european, în urma căreia entitățile aprobate vor face parte din rețeaua europeană a Centrelor de Inovare Digitală.

Un centru sau un pol de inovare digitală - Digital Innovation Hub (DIH) - are scopul de a veni în sprijinul companiilor și a le face mai competitive cu ajutorul tehnologiilor digitale.

(Cristina Zamfirescu)