Românii consumă foarte puţine produse ecologice

Data: 26 Octombrie 2009

▲ Ponderea alimentelor ecologice în România nu depăşeşte, în medie, 2% din totalul comercializat, potrivit lui Adrian Mihalache, secretar general al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), însă creşterea pieţei ecologice din România este una constantă ▲ La nivelul anului trecut erau înregistraţi 86 de procesatori de produse bio, iar Suceava este judeţul cu cei mai mulţi operatori eco ▲

Cu toate acestea, reprezentantul AMRCR a susţinut că numărul cumpărătorilor potenţiali este mai mare decât al celor efectivi, deşi preţurile alimentelor ecologice sunt, în medie, cu 30% mai mari decât în cazul celor convenţionale. Adrian Mihalache a făcut referire şi la gama de produse de larg consum inscripţionate „bio“, existente pe rafturile supermarketurilor româneşti. „În prezent, pe rafturile comercianţilor gama produselor ecologice este destul de restrânsă şi cuprinde sortimente precum zahăr, făină, lactate, brânzeturi sau miere. În ciuda acestei situaţii, an de an cifra de afaceri a comerţului cu astfel de produse a crescut“, a explicat reprezentantul AMRCR. Totodată, Mihalache a remarcat faptul că, dacă în urmă cu patru ani, mulţi comercianţi se întrebau ce sunt aceste produse ecologice, „astăzi asistăm la o răsturnare de situaţie, tot aceiaşi nehotărâţi dorind să-şi extindă rafturile din supermarketuri cu marfă eco“. Potrivit oficialului AMRCR, statisticile arată că, la nivel global, 80% din toată hrana naturală este consumată de numai 20% din populaţia planetei care locuieşte în ţări civilizate. Cel mai nou raport privind piaţa internă de produse agroalimentare ecologice întocmit de Ministerul Agriculturii relevă că aceasta a valorat, în 2008, circa 20 de milioane de euro, în timp ce exporturile s-au cifrat, în aceeaşi perioadă, la 100 de milioane de euro, dublul valorii din 2006. Conform aceloraşi date, creşterea pieţei ecologice din România este una constantă, în condiţiile în care la nivelul anului trecut erau înregistraţi 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu faţă de 2007, când era consemnat un număr de 48. Din totalul raportat, 60 de procesatori activau în producţia vegetală, 9 în cea animalieră şi 17 în apicultură. În ceea ce priveşte suprafeţele cultivate cu produse ecologice, se estimează că, la finele anului 2009, acestea ar putea ocupa 240.000 ha din suprafaţa totală existentă, cu 8,6% mai mult decât în 2008, când s-au raportat 221.000 ha (1,60% din total). La nivel naţional, Suceava este judeţul cu cei mai numeroşi operatori (peste 700), urmat de Mureş (între 200 şi 700), iar pe locul trei se clasează Bacău, Tulcea şi Ialomiţa (între 100 şi 199), în timp ce 12 judeţe au fost consemnaţi sub 20 de operatori.