Românii preferă carnea de bovine

Un articol de: Mariana Bahcevan - 01 Iulie 2017

Sacrificările de bovine şi de păsări în unităţile industriale specializate (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă în 2016, comparativ cu anul anterior, în timp ce sacrificările de porcine, ovine şi caprine au fost în scădere. Anul trecut, sacrificările de bovine în unităţi industriale specializate, după numărul de capete, au crescut faţă de 2015 cu 29,3%, în timp ce sacrifi­cările de porcine au scăzut cu 0,1%. Faţă de 2016, producţia de carne de bovine a crescut cu 29,4%, iar cea de porcine, cu 2%, datorită creşterii greutăţii medii a porcilor sacrificaţi. Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale specializate a scăzut în 2016 faţă de anul precedent cu 12,2%, scădere înregistrată și la producţia de carne de ovine şi caprine, cu 8,4%. Numărul de păsări sacrificate în abatoare s-a majorat anul trecut faţă de 2015 cu 1,8%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 4,2%. Producţia principalelor produse lactate a avut o tendinţă ascendentă, cea mai mare creştere a pro­duc­ţiei fiind înregistrată la brânză (inclusiv urdă), cu 5.928 tone (+7,3%). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,2% din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă ascendentă.