Romii, o problemă pentru Europa?
De câteva zile, pe aeroporturile din Bucureşti, aterizează avioane pline cu romi expulzaţi din Franţa.
Acţiunea autorităţilor franceze face parte din planul consolidării politicii de securitate impuse de preşedintele Nicolas Sarkozy. Acesta a anunţat încă din vară că taberele ilegale de romi din Franţa vor fi desfiinţate şi ocupanţii lor, trimişi în România şi Bulgaria.
Măsurile luate de preşedintele Sarkozy au generat controverse în Franţa şi în străinătate. Critici dure au venit din rândul opoziţiei de stânga şi din partea câtorva sectoare ale dreptei, precum şi dinspre ONU, Consiliul Europei şi Vatican, în timp ce Comisia Europeană şi-a exprimat rezervele. Indiferenţi la aceste reacţii, francezii susţin politica Guvernului lor. După cum arată un sondaj publicat în cotidianul "Le Figaro", repatrierea romilor fără documente legale este aprobată de 65 la sută din francezi.
Într-un articol publicat în acelaşi cotidian francez, Piere Lellouche, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, îşi arată dezaprobarea cu privire la comentariile oficialilor de la Bucureşti şi Sofia, care spun că "deportarea" romilor pune sub semnul întrebării libera circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene. "Libera circulaţie a persoanelor nu poate deveni în nici un caz un alibi pentru o imigraţie masivă", replică Lellouche. Concluzionând, demnitarul francez atrage atenţia ţărilor europene şi Uniunii Europene că trebuie să fie conştiente de problema romilor.
Între timp, Parisul a decis să organizeze pe 6 septembrie un summit privind imigraţia. Potrivit EUobserver, printre invitaţi se numără miniştrii de externe din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Grecia, însă: "nici România şi nici Bulgaria, destinaţiile în care sunt deportaţi cu precădere ţiganii din Franţa, nu au fost invitate". Cât priveşte viitoarele măsuri cu privire la politicile de imigraţie în spaţiul european, EUobserver aminteşte de "expulzarea obligatorie a cetăţenilor UE care nu se pot susţine financiar".