Rubrica pentru copii: Ocupaţiile iudeilor în timpul lui Iisus
Agricultura
După ce israeliţii s-au stabilit în Canaan, agricultura a devenit chiar modul lor de viaţă. Grânele, cum ar fi grâul şi orzul, erau folosite pentru a face pâine şi reprezentau cea mai importantă recoltă. Lintea şi mazărea erau şi ele cultivate. Israeliţii nu depindeau de irigaţii pentru culturile lor. Ei au învăţat cum să-şi cultive grânele în funcţie de perioadele ploioase şi secetoase din an. Au învăţat, de asemenea, să cultive pe diverse tipuri de soluri: pământ fertil, stâncos sau pe teren care părea neroditor. Cu timpul, însă, cultivatorii iudei şi-au diversificat abilităţile, şi au început să cultive şi fructe, cum ar fi: pepenele, smochinele, curmalele, strugurii şi măslinele. Recoltele şi sărbătorile religioase Recoltele influenţau în mod direct viaţa iudeilor, pentru că ei îşi stabileau priorităţile în funcţie de timpul recoltei. Sărbătoarea Cincizecimii şi sărbătoarea Corturilor Astfel, festivaluri religioase ca sărbătoarea Cincizecimii şi sărbătoarea Corturilor erau legate strict de perioada de cules. Sărbătoarea Cincizecimii numită şi sărbătoarea Săptămânilor avea loc primăvara. Sărbătoarea Corturilor însă se desfăşura toamna, când avea loc recolta anuală. Anul sabatic O caracteristă aparte a agriculturii în acele timpuri îl reprezenta anul sabatic. O dată la şapte ani, pământul nu mai era însămânţat, deoarece fermierii credeau că pământul are nevoie de odihnă. Acesta era anul sabatic. Se credea astfel că fertilitatea pământului creşte, dacă era lăsat un an să se odihnească. Rotaţia recoltelor Iudeii practicau şi rotaţia recoltelor pentru a îmbunătăţi calitatea solului. Pescuitul Pescuitul era o sursă de hrană mai importantă în timpul vieţii lui Iisus; unii dintre ucenicii Săi erau pescari. Peştele se găsea cu precădere în lacul Galileea şi în râul Iordan. Peştele consumat era un fel de sardină şi crapul. (sursa: www.americanbible.org)