Rugăciune intensă în prima săptămână din Postul Mare

Data: 04 Martie 2017

În prima săptămână a Postului Mare, numeroşi credincioși bănățeni au participat la rugăciunile Bisericii din această perioadă, în special la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Slujbele au fost oficiate de către episcopii Mitropoliei Banatului: Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În primele patru zile din săptămâna întâi a Postului Sfintelor Paşti, credincioşii bănățeni au participat cu multă evlavie la slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Canonul de pocăinţă, ce se citeşte în perioada Postului Mare, reprezintă una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre ziua Învierii Mântuitorului Hristos. În Arhiepiscopia Timișoarei, Canonul de pocăinţă a fost citit la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. În aceste zile, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la slujba Canonului cel Mare, oficiată la Biserica „Ador­mirea Maicii Domnului” din Parohia Lugoj I și la Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Făget I.

Canonul cel Mare în Arhiepiscopia Aradului

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în aceste zile la bisericile centrale din municipiu, rugându-se alături de credincioşii arădeni la acest început de drum duhovnicesc. Astfel, în prima şi ultima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală `Sfânta Treime” din Arad.

În cea de-a doua zi a Postului Mare, ierarhul a luat parte la slujba Canonului cel Mare la Catedrala Veche din Arad. În cea de-a treia seară a canonului, ierarhul a fost prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă `Ilarion V. Felea” din Arad. La aceste slujbe, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor prezenţi, abordând tema `Pilduire din istoria insulei Creta”. Chiriarhul a făcut referire la autorul Canonului cel Mare, Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, subliniind importanţa teologică a Sfântului şi Marelui Sinod care a avut loc, în anul ce a trecut, tocmai în insula Creta, cetatea Sfântului Andrei Criteanul, fapt care dă şi mai multă valoare acestui sinod, care vine într-o continuitate de credinţă şi trăire ortodoxă, în deplin acord cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi şi învăţători bisericeşti din vechime. De aici şi datoria de a ne feri de reaua credinţă a defăimătorilor care voiesc a rătăci şi pe alţii, aducând prejudecăţi unităţii creştine, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Caransebeș

La Caransebeș, în prima săptămână din Postul Mare, sfintele slujbe au fost oficiate de Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. „Cu bucurie duhovnicească am așteptat Postul Mare, iar săptămâna Canonului este un prilej de pocăință pentru fiecare dintre noi, deoarece suntem împovărați de păcate, fărădelegi și patimi, iar în această săptămână avem ocazia să ne întoarcem ca fiul risipitor la Părintele Ceresc și să-I cerem iertare pentru toate păcatele pe care le-am săvârșit cu cuvântul, cu lucrul, cu gândul, cu știință și cu neștiință. În timpul Canonului de pocăință repetăm de foarte multe ori rugăciunea scurtă, dar esen­țială și pătrunzătoare a vameșu­lui: «Miluiește-mă, Dum­nezeule, miluiește-mă!», și ne rugăm Mântuitorului Hristos să ne ierte păcatele și să ne dăruiască pocăință autentică, cuget smerit și întoarcere pe calea mântuirii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Cântarea la strană pe parcursul celor patru zile a fost înfrumu­sețată de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebe­șului. Programul de rugăciune a continuat vineri cu oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfin­țite, după care s-a binecuvântat și coliva în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. (Protos. Iustin Popovici, Diac. Pavel Canea, Darius Herea)