Rugăciune la început de an școlar pentru elevii seminariști din Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 13 Septembrie 2017

Începutul de nou an școlar a debutat pentru elevii seminariști din Caransebeș cu un moment de rugăciune în biserica-paraclis episcopal din curtea Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Un sobor de părinți profesori a săvârșit slujba de Te Deum în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Slujba a cuprins rugăciuni de laudă, mulțumire și binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și folositoare a elevilor ce urmează cursurile acestei școli de vocație.

A urmat un Polihroniu, după care a fost dat citirii mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an școlar 2017-2018, precum și mesajului ministrului educației naționale, domnul Liviu Marian Pop.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a arătat în cuvântul său adresat la festivitatea de deschidere a anului școlar că este foarte important să Îi cerem ajutorul lui Dumnezeu atunci când începem un lucru în viața noastră. „Întâi de toate, ne-am rugat Atotputernicului Dumnezeu să binecuvânteze cununa anului școlar care a început. Este foarte important ca tot lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. De aceea, nu numai în școlile de teologie, ci și în toate școlile se săvârșește o slujbă pentru a-L lăuda pe Dumnezeu, a-I mulțumi pentru toate și a-L ruga să ne binecuvânteze și să ne ajute pe mai departe. Și noi ne-am rugat Mântuitorului Hristos să binecuvânteze acest an școlar și să-i lumineze pe tinerii noștri care și-au îndreptat pașii spre această școală vocațională. În același timp, ne-am rugat și pentru corpul profesoral, dascălii care împărtășesc cuvântul lui Dumnezeu tinerilor care au simțit în sufletul lor chemarea divină pentru a veni la o școală teologică”, a arătat Prea­sfințitul Episcop Lucian.

Părintele director al instituției teologice din Caransebeș, Rusalin Isac, a mulțumit tuturor la final și a urat celor implicați în procesul educativ să obțină rezultate frumoase în anul școlar ce urmează. Mergând pe firul istoriei, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist. Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai sfintelor altare.