Rugăciuni de pomenire pentru cei adormiți în Eparhia Banatului Montan

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 02 Noiembrie 2021

În Duminica a 22-a după Rusalii, Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, a sfințit capela mortuară a Parohiei Apadia, Protopopiatul Reșița, județul Ca­raș-Severin.

Ierarhul a vizitat comunitatea din Apadia deoarece, în ultima perioadă, credin­cioșii din localitate au lucrat la capela aflată în curtea bisericii parohiale, dar și la monumentul funerar al bunicilor și străbunicilor Mitropolitului Nicolae Corneanu, în­mor­mân­­­tați în curtea bisericii. Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru aceștia, după care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială. De asemenea, a sfințit și o icoană de mari dimensiuni a Maicii Domnului „Mângâietoarea”, copie a celei din Muntele Athos, de la Mănăstirea Vatoped. Aceasta va rămâne în perma­nență spre închinare în biserica din Apadia.

Pentru activitatea pastoral-misionară și implicarea în amenajarea capelei mortuare, dar și pentru alte lucrări săvârșite pentru lăcașul de închinare, ieromonahul Ciprian Miclea a primit din partea Prea­sfințitului Părinte Episcop Lucian Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. Aceeași diplomă le-a fost oferită și ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș din Apadia, ne-au transmis arhidiaconul Pavel Canea și Darius Herea.

În sâmbăta Moșilor de toamnă, Episcopul Caransebeșului a vizitat două cimitire din Protopopiatul Reșița, respectiv cimitirul din Parohia Gârliște și Cimitirul 7 din Reșița, ce apar­ține Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aici, ierarhul a săvârșit împreună cu clericii din Cercul past­oral-misi­onar Reșița Sud două slujbe de pomenire pentru cei adormiți.