S-a stins din viață scriitorul C.D. Zeletin

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 21 Feb 2020

Reputatul medic și cărturar Constantin Dimoftache, cunoscut sub pseudonimul C.D. Zeletin, președintele de onoare al Academiei Bârlădene, a încetat din viață marți, 18 februarie 2020, la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucu­rești. 

Născut la 13 aprilie 1935, în comuna Burdusaci, județul Tutova, fiu al preotului Nicolae și al învățătoarei Maria Dimoftache, a studiat la Liceul „Codreanu” din Bârlad. Absolvent al Universității „Carol Davila” din București, în 1959, a fost profesor la Catedra de biofizică. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, precum și președintele fondator al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România. Cărturarul artist, deopotrivă poet, eseist, memorialist, traducător, a iubit Bârladul, ata­șându-și cu deosebire numele de Academia Bârlădeană, al cărei președinte de onoare a fost din 1990. La inițiativa sa, societatea cultural-artistică a realizat ample acțiuni de restituire a valorilor, între care descoperirea marii pianiste Elena Bibescu; omagierea, la centenarul morții, a lui Alexandru Vlahuță; realizarea ediției de Opere complete a lui V. I. Popa. 

Într-un comunicat primit de la Academia Bârlădeană se arată: „Pentru Bârladul cultural, pentru cultura românească, dispariția lui C.D. Zeletin reprezintă o pierdere de nemăsurat! Unic gând consolator pentru noi astăzi și împlinire importantă pentru președintele nostru de onoare: editarea, în chiar acest an, a ultimului din cele 7 volume de Scrieri alcătuind opera unei vieți: a vieții celui pe care doream atât de mult ca, în luna aprilie, să-l sărbătorim la împlinirea vârstei de 85 de ani! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”