S-au încheiat lucrările de restaurare la Mănăstirea Dragomirna

Data: 07 Septembrie 2019

La Mănăstirea suceveană Dragomirna a avut loc luni recepţia lucrărilor de restaurare efectuate în ultimii doi ani la cele două biserici ale aşezământului monahal prin programul de dezvoltare regională REGIO.

Valoarea totală a celor două proiecte de restaurare s-a ridicat la 3,8 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

La biserica mare, ctitorită în secolul al XVII-lea de Mitropolitul Anastasie Crimca, au fost consolidate faţadele de piatră şi elementele din lemn.

De asemenea, la „Dragomirna Mică” - Biserica „Sfinţii Enoh, Ilie şi Ioan Teologul” a fost consolidată structura de rezistenţă, recondiţionate faţada, pictura şi tencuiala interioară, precum şi iconostasul din lemn.

Recepţia lucrărilor a fost făcută la începutul lunii septembrie, în contextul împlinirii a 410 ani de la sfinţirea bisericii mari.

„Mitropolitul Anastasie Crimca, ctitorul acestei mănăstiri a reuşit să facă încă o minune, pe lângă multe altele pe care le face cu noi: să-şi înveşmânteze din nou, în acest frumos veşmânt de lumină, în urma restaurării, biserica lui dragă, Mănăstirea Dragomirna”, a declarat pentru basilica.ro maica stareţă Maria Magdalena.

Un alt proiect major de restaurare s-a încheiat la Dragomirna în 2012. Atunci a fost restaurată pictura locaşului de cult şi s-au efectuat mai multe lucrări la interiorul bisericii.