„Să îndepărtăm de la noi ceea ce este rău!”
2018 a adus bucurii sfinte şi arhiereşti binecuvântări pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei. Atât la cumpăna dintre ani, cât şi în prima zi a noului an, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu înaintea Sfintelor Altare.
Credincioşii craioveni au participat în număr mare la rugăciunea euharistică, în Catedrala „Maica Precista”-Dudu, unde a liturghisit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. La finele slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa rugăciunii înălţate către Dumnezeu spre împlinirea dorinţelor folositoare spre mântuire. Mitropolitul Olteniei a mai precizat că începutul anului este „un moment de reflecţie şi de analiză, ca noi să evaluăm ceea ce am făcut anul trecut, să îndepărtăm de la noi ceea ce este rău şi să perpetuăm în viaţa noastră legătura personală cu Dumnezeu. Această relaţie cu Părintele Ceresc este esenţială pentru că suntem făcuţi de mâinile Sale şi nu putem să ne realizăm şi să împlinim scopul nostru fără de Dânsul. «Fără de Mine nu puteţi face nimic», ne spune Mântuitorul Hristos şi de aici înţelegem că viaţa noastră nu este un simplu produs biologic, ci un dar de la Dumnezeu care se prelungeşte pentru timpul de aici şi rămâne veşnic în Împărăţia cerurilor”.
Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnic
De asemenea, luni, 1 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, chiriarhul Râmnicului a precizat că „anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române «Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam» şi «Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918», lucru ce ne îndatorează, pe fiecare după puterea noastră, să păstrăm și să întărim unitatea de credință a neamului nostru, dar și să arătăm copiilor și nepoților noștri că numai întru unitatea de neam și de credință vom avea izbândă de reușită în vremurile grele ce ne așteaptă. Nimic nu este mai de preț pentru fiecare dintre noi, cei care suntem urmașii celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului și apărarea dreptei credințe, decât să cinstim, fără a ne rușina, credința care a plămădit în acest spațiu neamul nostru sfânt românesc, să ne iubim patria așa cum au făcut-o înaintașii noștri până la jertfa supremă și să avem grijă ca neamul nostru să dăinuiască cu demnitate și de acum înainte prin veacurile ce au să vină.
În anul 2018, în Arhiepiscopia Râmnicului vor avea loc o serie de manifestări duhovnicești și culturale deosebite, prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la nașterea în Împărăția lui Dumnezeu a Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul acestei eparhii, cât și 600 de ani de când binecredinciosul voievod Mircea cel Bătrân, ctitorul Mănăstirii Cozia și apărătorul Bisericii și neamului său în vremuri de grele încercări, a trecut la cele veșnice. Să rămâneți tari și statornici în dreapta credință, întărind unitatea Bisericii Ortodoxe și a neamului românesc!”, i-a îndemnat Înaltpreasfinția Sa pe cei care în prima zi a anului 2018 au fost prezenți la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.
Rugăciune la început de an în Episcopia Severinului şi Strehaiei
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie, când Biserica l-a prăznuit pe Sfântul Vasile cel Mare. La trecerea dintre ani s-a săvârșit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. La Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, slujba Acatistului a început în jurul orei 23:30 şi a fost oficiată de PS Părinte Nicodim.
În mesajul transmis de ierarhul locului credincioșilor prezenți s-a adus ca exemplu viețuirea minunată a sfinților, dar și a înaintașilor noștri, care întotdeauna au fost modele demne de urmat. A doua zi, PS Părinte Nicodim a oficiat la Catedrala Episcopală Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei s-a oficiat Te Deum-ul. De asemenea, protopsalţii catedralei au prezentat pe platoul din faţa sfântului locaş tradiţionalul Pluguşor.