„Să învăţăm smerenia şi să urmăm cele bune”

Un articol de: Tudorel Rusu - 30 August 2019

În ultima sărbătoare din anul bisericesc -Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, au săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală închinată Sfântului Ioan cel Nou din Suceava.

La Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Sfânta Liturghie a fost săvârşită ieri de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al acestei eparhii. Credincioşii prezenţi în număr mare la acest moment de rugăciune s-au închinat şi la racla în care se află moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Părintele Episcop Damaschin Dorneanul, care i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze exemplul de credinţă şi smerenie al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: „Să-l urmăm pe Sfântul Ioan Botezătorul, care şi-a cunoscut locul, care a spus despre sine că el trebuie să se micşoreze, să stea pe locul al doilea, să stea în spate şi Altcineva să stea în faţă. Şi să-l urmăm pe Sfântul Ioan Botezătorul, care a fost întotdeauna consecvent cu el însuşi; ceea ce a gândit, ceea ce a ştiut că este bine, aceea a mărturisit. Treci pe stradă şi oamenii nu-şi fac cruce în dreptul unei biserici, tu fă-ţi, pentru că ştii că aşa trebuie să faci. Am învăţat de la mama şi de la tata că trebuie să postim, chiar dacă în jurul nostru nu posteşte nimeni, tu să posteşti. Duminica şi în sărbătoare poate vecinii tăi te invită să mergi la pescuit sau să joci table, tu ştii că trebuie să vii la biserică. Urmează ceea ce simţi şi ceea ce ştii că este bine. Şi vom putea să facem aceasta, să fim cu frică de Dumnezeu, să învăţăm smerenia şi să urmăm cele bune dacă îl vom chema şi pe Sfântul Ioan Botezătorul să ne ajute!”.

Construită în perioada 1514-1522 de către fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” are două hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) şi Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou (2 iunie). Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat, după tradiţie, pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn, din care nu s-au păstrat dovezi arheologice. A fost pictată atât în interior, cât şi la exterior, între anii 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş. Aici se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou aduse în 1589 de la fosta Catedrală Mitropolitană din cetatea de scaun a Sucevei, astăzi Biserica Mirăuţi. Sfintele odoare sunt păstrate într-o raclă de argint şi sunt expuse pentru închinare sub un baldachin de piatră. Minunile înfăptuite de Sfântul Ioan cel Nou l-au desemnat, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, drept ocrotitor al Moldovei.