„Să-l rugăm pe Sfântul Ioan să se întoarcă acasă!“
În ziua prăznuirii hramului, Biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ“, paraclisul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, şi-a împlinit zidirea prin sfinţirea picturii exterioare. Slujba de binecuvântare a picturiii „celei mai frumoase biserici a unei şcoli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române“ a fost oficiată de şase ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Soborul ce i-a înconjurat pe ierarhi a fost unul impresionant, format din 70 de preoţi şi diaconi.
Prima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni, sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ s-a bucurat de prezenţa a şase ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Peste o mie de credincioşi au participat la slujba Aghesmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului şi la Sfânta Liturghie, săvârşite pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului, locaş ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Programul liturgic din ziua hramului a debutat cu slujba de sfinţire a apei. A urmat Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Iacob. Apoi au fost oficiate de cei şase ierarhi slujba de sfinţire a picturii exterioare şi Sfânta Liturghie pe podiumul din faţa bisericii-paraclis a seminarului. Din soborul slujitor au făcut parte şi preoţi profesori ai seminarului, cât şi stareţi ai mănăstirilor din împrejurimi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului nemţean. În cadrul slujbei arhiereşti, tânărul diacon Ioan Apetrei a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinţii Voievozi“ din localitatea Tudor Vladimirescu - Albeşti, Protopopiatul Botoşani.
„Cea mai frumoasă biserică a unei şcoli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române“
Spre finalul Liturghiei, în timpul împărtăşirii credincioşilor, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul sfinţirii picturii exterioare a bisericii din incinta seminarului nemţean, intitulat „Voroneţul nemţean - Biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ“ (vezi pagina 3).
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a rostit apoi cuvântul de învăţătură în care a explicat raţiunea pictării interioare şi exterioare a bisericilor ortodoxe: „De ce sunt aşezaţi sfinţii lui Dumnezeu pe zidurile interioare şi exterioare ale bisericilor? Răspunsul e următorul: pentru ca noi, oamenii, să constatăm că suntem chemaţi să fim aceleaşi prelungiri ale frumuseţii iubirii şi smereniei dumnezeieşti. Văzând sfinţii aşezaţi pe zidurile bisericii sau în icoane, trebuie să ajungem la următorul adevăr: drepţii lui Dumnezeu, deşi au fost oameni ca şi noi, şi-au depăşit condiţia şi patimile. În al doilea rând, sfinţii se aşază pe exteriorul zidurilor bisericii pentru ca să se mărturisească adevărul că întreaga creaţie a lui Dumnezeu este sfinţită, ea fiind creată de Dumnezeu. Întreaga creaţie aşteaptă să fie mântuită cu suspinuri negrăite. În al treilea rând, pictura exterioară a unui locaş de cult îi învaţă pe cei dinafara Bisericii că înainte de a intra în Sfânta Sfintelor trebuie să privească la sfinţii zugrăviţi şi să tindă spre starea lor lăuntrică de pace şi rugăciune“.
La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului de la Mănăstirea Neamţ, a prezentat principalele repere din istoricul bisericii. De asemenea, sfinţia sa a punctat câteva aspecte referitoare la pictura exterioară ce a fost sfinţită: „Pictura exterioară care a fost sfinţită în această zi păstrează canonul existent în nordul Moldovei, dar s-a dorit a fi o sinteză a acestor chivote voievodale, cu scene ca arborele lui Iesei, scara virtuţilor, dar şi o expresie a sfinţeniei neamului românesc, ilustrată prin zugrăvirea mulţimii sfinţilor români, în mod special a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ cu scene care surprind momente din viaţa, nevoinţa şi proslăvirea sa. Se remarcă câteva scene inedite, cu un puternic mesaj duhovnicesc şi de personalizare a spiritualităţii noastre româneşti: taina luminii de pe peretele de sud, taina muntelui de pe peretele de nord, ce cuprind urcuşul duhovnicesc spre înălţimile cereşti, cu referire directă la câteva locuri de pustnicie şi chipuri de nevoitori din ţinutul Neamţului. Ţin să subliniez şi faptul că o bucată din peretele de lângă uşa de intrare a bisericii nu a fost pictată; avem nădejdea că vom picta în acel loc scena aducerii moaştelor Sfântului Ioan Iacob Hozevitul în locaşul nostru de cult. Pentru a se împlini acest lucru, trebuie însă ca toţi dintre noi să-l rugăm pe Sfântul Ioan să se întoarcă acasă!“.
Distincţii oferite ostenitorilor
În semn de preţuire pentru lucrarea împlinită, părintelui director Ioan Mihoc i-a fost acordat, din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici, iar Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, diploma şi medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“. De asemenea, preoţii profesori Vasile Păvăleanu, Viorel Romus Laiu, Vasile Sandu şi Ioan Viorel Irina au primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“. Au mai fost acordate şi alte distincţii de vrednicie persoanelor care au contribuit la ridicarea şi înfrumuseţarea Bisericii „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ“.
După târnosirea ei din anul 1997, Biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ“ a fost împodobită cu o preţioasă pictură interioară, executată între anii 1998-2003. La 4 august 2005, s-a sfinţit pictura paraclisului de la demisolul bisericii, iar în ziua de 8 septembrie 2009, s-a săvârşit slujba de sfinţire a picturii interioare a bisericii.
Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început sărbătorile sfinţilor nemţeni. Acestea vor continua azi, cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi mâine, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.