„Să vă dăruiască Dumnezeu putere să vă îmbrăcaţi în haine de îngeri, de păstori şi de magi“
Şi în acest an, Sala „Stephanus Magnus“ a Centrului de evenimente „Agora“ din Iaşi s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru ieşenii care au participat la tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
La spectacolul-eveniment „Opaiţ“, desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au încântat auditoriul în acest an următoarele coruri: „Vlăstarele Ortodoxiei“ - ATOR Piatra Neamţ, „Vestitorii Bucuriei“ - ATOR Târgu Neamţ, Corul ATOR Botoşani, Corul ATOR Bucecea, Corul „Învierea“ - ASCOR Iaşi, Corul academic „Byzantion“.
La Centrul de evenimente „Agora“ din Iaşi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a derulat duminică-seară, 18 decembrie 2016, concertul de colinde, eveniment care a devenit o tradiţie în preajma sărbătorii Crăciunului. Concertul din acest an, sub genericul „Opaiţ“, şi-a propus o întoarcere la Crăciunul arhaic, scopul principal fiind acela de a reaminti tinerilor că este posibil să transmiţi tradiţia străbună a colindului şi să rămâi în acelaşi timp conectat la exigenţele lumii contemporane. Cei aproximativ 1.000 de spectatori prezenţi au putut asculta colinde tradiţionale româneşti interpretate de următoarele coruri: „Vlăstarele Ortodoxiei“ - ATOR Piatra Neamţ, „Vestitorii Bucuriei“ - ATOR Târgu Neamţ, Corul ATOR Botoşani, Corul ATOR Bucecea, Corul „Învierea“ - ASCOR Iaşi, Corul academic „Byzantion“.
La finalul evenimentului, ce a fost prezentat de Emanuel Mocanu, referent în cadrul Sectorului educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu Ana Maria Ţoc, reprezentantul de marketing al Casei de oaspeţi a Colegiului „Sfântul Nicolae“, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna organizare a concertului şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să aştepte sărbătoarea Naşterii Domnului „îmbrăcaţi în haine de colindători“: „Să vă dăruiască Dumnezeu putere să vă îmbrăcaţi în haine de îngeri, de păstori şi de magi, pentru că aceştia sunt colindătorii care din cer, din Betleem sau din îndepărtatul Răsărit au plecat să-L descopere pe Domnul Hristos. Ei L-au descoperit şi mare bucurie, plinătate de sens şi de viaţă au primit în existenţa lor. Vom putea găsi şi noi aceeaşi simplitate a păstorilor, aceeaşi înţelepciune a magilor şi aceeaşi dorinţă de doxologie ca îngerii lui Dumnezeu, avându-L în noi şi printre noi pe Domnul Hristos? E o chemare pe care v-o doresc înrădăcinată în conştiinţa tuturor“.
„«Opaiţ» este rezultatul discernerii asupra a ceea ce ne leagă pe noi de ceea ce ne dă identitate“
Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din acest an a fost organizat de către membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi. Părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a explicat care sunt provocările organizării unui astfel de eveniment: „«Opaiţ» este rezultatul discernerii, la nivelul echipei Colegiului «Sfântul Nicolae», asupra a ceea ce ne leagă pe noi de ceea ce ne dă identitate. Ne aflăm într-o duminică în care vorbim de identitatea Domnului nostru Iisus Hristos, în dimensiunea Lui pământească, istorică. Pe noi ne leagă de strămoşi, de istorie, de tradiţie şi această imagine a opaiţului care era aprins în nopţile lungi de iarnă ca o nevoie de lumină, dar şi ca o nevoie de speranţă. Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, îşi doreşte să fie un punct de reper, un punct de lumină, care să le dea oamenilor nădejde. Opaiţul ne leagă de trecut, ne îmbunătăţeşte şi ne bucură prezentul şi ne oferă nădejdea şi speranţa unui viitor mai bun şi mai frumos“.
La final, toţi colindătorii au primit cadouri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan. Concertul de Crăciun al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“, interpretat de membrii tuturor celor şase coruri. În cadrul evenimentului, cei prezenţi au putut achiziţiona obiecte confecţionate de membrii colegiului, fondurile rezultate fiind destinate proiectelor caritabile.