Salariile bugetarilor vor creşte, în medie, cu 5%

Un articol de: Oana Nistor - 07 Aprilie 2016

Disfuncţionalităţile apărute în salarizarea angajaţilor la stat vor fi corectate începând chiar din a doua jumătate a acestui an, au anunțat reprezentanții Guvernului.

Acest lucru va însemna creşteri salariale pentru angajaţii din sectorul bugetar, cu majorări mai mari pentru cei care se află în partea inferioară a grilei de salarizare. „Vor exista creşteri salariale pentru toate categoriile, însă cele mai mari, de 20%, se vor înregistra în cazul asistenţilor sociali. În medie vorbim de o creştere de 5%, iar aceste majorări sunt raportate la salariul minim de 1.250 de lei, în vigoare de la 1 mai 2016”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la finalul şedinţei de guvern. Salariile vor fi majorate începând cu 1 august, a mai subliniat reprezentantul Guvernului. Raportul dintre salarii va fi de 1 la 12, respectiv cel mai mic salariu primit de un angajat din sistemul bugetar va fi de 1.250 de lei.

Totodată, premierul a anunţat că, în completarea acestui proiect, Guvernul va lansa în dezbatere publică în perioada următoare un proiect de lege, „care să vină cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară”, corelată cu reforma administraţiei publice. „O reformă a administraţiei publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă”, a arătat primul ministru. Acest proiect de lege va fi discutat în perioada următoare cu sindicatele şi cu societatea civilă.