Salată de legume cu maioneză de post
Ingrediente: 500 g morcovi; 1 kg cartofi; 200 g mazăre; 100 g ţelină; sare; piper. Pentru maioneză: 1 cartof mai mare; suc de lămâie; 1 lingură muștar; ulei de măsline; sare.
Preparare: Se fierb rădăcinoasele întregi, cartofii cu coajă şi mazărea în apă cu sare, după care se lasă la răcit. Între timp se prepară maioneza: se curăţă cartoful de coajă şi se face piure; se adaugă uleiul de măsline, muştarul şi sucul de lămâie, amestecând continuu pentru a se omogeniza până la consistenţa dorită; se adaugă sare după gust. Se taie cubuleţe legumele fierte şi răcite ca pentru salată de boeuf, se pun sare, puţin piper şi se adaugă mare parte din maioneză, amestecând până se încorporează bine. Restul de maioneză se pune deasupra şi, opţional, puteţi orna cu frunze de pătrunjel.