„Sâmbra oilor” - din Oaș la Paris

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 07 Iunie 2022

La Blanc-Mesnil, în apropierea Parisului, a fost sărbătorită „Sâmbra oilor”, ediția a III-a, eveniment organizat de Aso­ciația „Graiul Oșenesc”, în data de 5 iunie, la care au participat peste o mie de români, cei mai mulți din Țara Oașului. „Sâmbra oilor” este un vechi obicei din Oaș, care are loc la sfârșitul primăverii. Înainte de a merge la stână oile sunt numărate și este măsurată cantitatea de lapte pe care o dau. După aceste operațiuni, localnicii sărbătoresc. 

Chiar dacă la Blanc-Mes­nil nu sunt prea multe oi, totuși tradiția frumoasei sărbători oșenești a fost prezentată publicului de către Asociația „Graiul Oșenesc”. Alături de românii stabiliți în această zonă, la eveniment au participat părintele Emilian Marinescu, parohul Bisericii „Sfinții Dimitrie și Ioan”-Drancy și consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, și Excelenţa Sa Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.

În orașul de lângă Paris trăiesc peste 2.000 de români. Primăria de aici a semnat un acord cu Institutul Limbii Române şi, de doi ani, trei școli primare găzduiesc cursul de limbă, cultură și civilizație românească. De altfel, Blanc-Mesnil are o tradiție de primire a cetățenilor din alte țări. Astfel, în anii ʼ50-ʼ60 au venit mulți portughezi, iar după 1990 au început să sosească români. Unul dintre consilierii municipali este un român, Grigore Moiș, care este și președintele Aso­ciației „Graiul Oșe­nesc”.