Săptămână duhovnicească la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia

Un articol de: Oana Rusu - 16 Noiembrie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent, miercuri, 15 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, în cadrul programului liturgic al Săptămânii duhovnicești, prilej cu care a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi.

La începutul Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la slujba Vecerniei, săvârşită de un sobor de clerici, în prezența credincioșilor, a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” și a studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La final, ierarhul a adresat o meditație duhovnicească tinerilor teologi, în cadrul programului liturgic al Săptămânii duhovnicești.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Irineu a amintit că Postul Crăciunului reprezintă perioada binecuvântată în care cu toţii suntem îndemnați să ne pregătim pentru a întâmpina cu vrednicie slăvitul praznic al Nașterii Mântuitorului. În continuare, ierarhul a subliniat că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat pentru ca să îi împace pe oameni cu Dumnezeu, pentru a evidenția dragostea lui Dumnezeu față de oameni, pentru a fi Modelul de virtute și, de asemenea, pentru a oferi oamenilor sprijin pe calea mântuirii. De asemenea, ierarhul a amintit că prin Întruparea lui Hristos s-a acordat oamenilor calitatea de fii adoptivi ai Tatălui ceresc, fiind cu toţii chemați să ne dăltuim viața după chipul lui Hristos, în ambianța sacramentală a Bisericii.

Programul Săptămânii duhovnicești, destinat școlilor teologice din Alba Iulia, se desfășoară în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului. Elevii și studenții teologi participă la un program liturgic şi duhovnicesc specific acestei perioade.