Șapte români din 10 cred că prețurile locuințelor sunt exagerate

Data: 01 Iulie 2021

Un român din trei are în plan să îşi cumpere o locuinţă în următorul an, iar jumătate dintre cumpărători utilizează economiile personale (57%) şi/sau salariul (55%) pentru avans, relevă rezultatele unui studiu publicat de o instituție bancară, preluat de Agerpres.

În acest context, însă, 70% dintre români consideră că preţul actual al unei case este supraevaluat, în timp ce peste trei sferturi (77%) cred că valoarea va creşte în 2022.
Potrivit cercetării ING Bank, românii care intenţionează să cumpere o locuinţă vor să facă acest pas împreună cu un partener (65%) şi prin accesarea unui credit ipotecar (54%). 

Printre detaliile importante la care se uită cumpărătorii atunci când doresc să achiziţioneze un imo­bil se află preţul (37%) şi locul în care este amplasat (35%). De asemenea, cei interesaţi ţin cont de mărimea apartamentului, accesul la spaţiile exterioare sau de anul construcţiei.

În ceea ce priveşte preferinţele pentru locuinţe, 45% dintre români iau în calcul spaţiul exterior şi 44% o bună conexiune a internetului. 

Conform sondajului, doi din trei români consideră că deţinerea unei locuințe reprezintă o investiţie şi este o cale optimă pentru asigurarea unei securităţi financiare la vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate, 58%, declară că au acasă inclusiv confortul necesar pentru lucru.

Dintre cei care au intenționat să-și cumpere o locuință în acest an, peste 7.600 de români au reușit acest lucru prin programul Noua Casă. Potrivit ministrului finanţelor, Alexandru Nazare, care a anun­țat această cifră, valoarea totală a solicitărilor de garantare a fost de peste un miliard de lei, reprezentând 67% din plafonul alocat pentru anul 2021. (C. Z.)