Sărbătoare dedicată fiilor satului, la Sigmir, Bistriţa
Comunitatea creștinilor ortodocși din cartierul Sigmir al municipiului Bistrița a sărbătorit, în contextul „Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari”, o sărbătoare dedicată fiilor satului, organizată de preotul Simion Rad, din Parohia Sigmir, și de membrii comitetului bisericesc.
La această sărbătoare au participat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, protopopul Bistriței, Alexandru Vidican, părintele Iov Istrate, cadre didactice care și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea la Școala Generală din Sigmir, copii, părinți, bunici.
Praznicul a început la Biserica Ortodoxă din Sigmir cu oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoți, răspunsurile fiind date de tineri teologi bistrițeni și Corul Parohiei Ortodoxe Sigmir.
În continuare, oaspeții și fiii satului au participat, la Căminul cultural din Sigmir, la un program festiv, coordonat de profesoarele Alina Racoși Bogdan și Maria Pop, cu cântece, poezii şi dansuri susţinut de elevii din localitate.
În cuvântul de bun-venit, prof. Alina Racoși Bogdan a mulțumit pentru prezența la eveniment, pentru dedicarea și altruismul cu care dascălii au modelat și continuă să modeleze viitorul: „O educație de calitate pentru toți copiii reprezintă o mare investiție în viitorul întregii societăți și, totodată, un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri. Școala este într-o continuă transformare și împreună trebuie să pregătim copiii pentru o lume diferită, o lume pe care nu o cunoaștem, dar trebuie să o anticipăm cât mai exact (...) Prin evenimentul de astăzi, ne exprimăm respectul, admirația și recunoștința față de preoții, dascălii și primarii care au contribuit la dezvoltarea acestui colț de țară”.
Parohul Simion Rad le-a adresat celor prezenți, cadrelor didactice în mod deosebit, un cuvânt de mulțumire şi a amintit nume de educatori, învățători, profesori atât din Sigmir, cât și din alte localități, care și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea la grădinița și școala din Sigmir: Ileana Gliga, profesor de matematică; Cecilia Nae, profesor de fizică; Voichița Copil, educatoare; Octavia Hara, profesor de limba română și fost director al școlii; Maria Ionașcu, profesor de limba română și limba franceză; Maria Pop, profesor de biologie; Paula Dohotar, profesor de fizică; Firuca Istrate, educatoare; Elena Sidor, profesor de matematică și fost director al școlii; Ana Chiciudean, învățătoare; Minerva Anca, învățătoare; Geta Chiticariu, învățătoare; Iulia Ciornei, educatoare; Monica Precup, învățătoare; Maria Negrușa, învățătoare; Augustina Bârte, învățătoare; Rozalia Kulcsar, învățătoare; Lucia Chifa, profesor de religie; Sultana Anghel, învățătoare; Emil Sângeorzan, profesor de istorie și fost director; Victoria Toniuc, profesor de limba română și fost director; Victor Reucov, profesor de biologie și fost director; pr. Nicolae Conț, profesor de religie; Iuliu Bălaș, profesor de religie; Maria Popescu, profesor de limba română; Mihaela Mataș, profesor de matematică; Alina Racoși Bogdan, profesor de fizică; Voichița Rașca, profesor de fizică; Daniela Flore, învățătoare; Ioan Moldovan, profesor de fizică; Valeria Moldovan, educatoare; Valeria Rad, profesor de fizică și chimie; Gabriela Sângeorzan, profesor de chimie; Chivuța Murar, învățătoare; Ionela Păltinean, profesor de limba română; Camelia Ionela Cosma, profesor de limba română și jurnalist; Laura Ioana Nagy, profesor de limba română; Paula Pop, profesor de limba franceză; Ana Felhazi, profesor de muzică; Marius și Marina Pop, profesori de limba română; Mioara Matei, profesor de fizică; Lucian Mileșan, profesor de muzică și limba franceză ș.a.
În semn de recunoștință, pr. Simion Rad le-a oferit acestora diplome și cărți cu semnătura Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și cea a protopopului Alexandru Vidican.
În numele cadrelor didactice, a luat cuvântul educatoarea Voichița Copil, care a subliniat „parcursul anevoios și eforturile localnicilor și puținilor dascăli de a înființa aici, în urmă cu ani, grădinița și școala gimnazială și stăruința acestora de a avea un lăcaș de cult frumos și impunător în centrul satului”. Copiilor le-a adresat îndemnul de a-și „asculta părinții și bunicii, de a-și cinsti dascălii și de a nu uita să se roage zi de zi, acum, când au libertatea pe care ea însăși și cei cu tâmplele cărunte nu au avut-o vreme îndelungată, în timpul regimului comunist”.
Fostă elevă a Școlii Generale din Sigmir, Camelia Ionela Cosma, și-a exprimat „bucuria reîntoarcerii în raiul de acasă, bucuria de a revedea chipuri dragi” și a adresat dascălilor, părinților, bunilor mulțumiri pentru modul în care au crescut-o „om mare”.
În finalul evenimentului, ansamblul folcloric „Cununa de pe Someș” al Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, în portul țărănesc de pe Valea Someșului, acompaniat de orchestra Centrului Cultural Municipal, a susţinut o suită de dansuri, strigături și melodii populare. (Camelia Strungari)