Sărbătoare în Biserica Sfântului Teodor Stratilat din Capitală

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 08 Feb 2024

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat este cel de-al doilea hram al Parohiei „Sfânta Fecioară Maria”-Dristor din Protoieria Sector 3 Capitală. Pomenirea sfântului ocrotitor a început în ajun, miercuri, 7 februarie, prin slujba Vecerniei şi a Acatistului, săvârșite de un sobor de preoţi din care au făcut parte părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală, părintele paroh Adrian Niţă şi părintele Ioan Gheorghe Ţeugea.

La finalul slujbei, părintele protoiereu Florin Busuioc a rostit un cuvânt de învăţătură despre pătimirile mucenicului Teodor Stratilat din Heracleea Pontului la început de secol 4. În încheiere, l-a felicitat pe părintele ctitor Ioan Gheorghe Ţeugea cu prilejul împlinirii a 50 de ani de slujire preoţească şi a 32 de ani de la intrarea în Arhiepiscopia Bucureştilor şi în această protoierie. Preotul sărbătorit a mulţumit pentru cuvântul festiv şi a invocat mila lui Dumnezeu asupra tuturor celor care l-au ajutat în acţiunea de ridicare a acestei biserici închinate Maicii Domnului şi Sfântului Teodor Stratilat, mulţi dintre ei mutaţi deja la cereştile lăcaşuri.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de soborul de slujitori ai parohiei, la care s-a adăugat arhid. dr. Eugen Buchiu, redactor-şef în cadrul televiziunii ­TRINITAS. Părintele arhidiacon a rostit un cuvânt de învăţătură despre modelul de jertfă al Mântuitorului Hristos, asumat de Sfântul Mucenic Teodor Stratilat.

La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi ­binefăcătorii Bisericii „Sfânta ­Fecioară Maria”-Dristor trecuţi la Domnul, în frunte cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, care de la botez a purtat numele Sfântului Teodor.

Pentru sărbătoarea hramului de iarnă, parohia a pregătit şi distribuit peste 150 de pachete cu alimente.