Sărbătoare în comunitatea orădeană adunată în jurul Sfintei Cuvioase Parascheva

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 16 Octombrie 2024

La praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia „Sfânta Vineri” Oradea, unde sălășluiește unul dintre veșmintele cu care au fost îmbrăcate cinstitele moaște ale Sfintei.

Ierarhul a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc în care a explicat dragostea și râvna impresionantă a popoarelor creștine și, îndeosebi, a neamului românesc față de cea numită în cântări și rugăciuni „mult folositoare”, subliniind că trupul adormit al Ocrotitoarei Moldovei, datorită vieții virtuoase trăite în rugăciune neîncetată, a devenit „vas” curat și îndestulător al prezenței harice a lui Dumnezeu, Cel Care, pentru că odihnește întru sfinții Săi, este minunat întru dânșii.

„Puterea și lucrarea lui Dumnezeu în viața Sfintei Parascheva sunt atât de mari pentru că Sfânta a fost cu totul transparentă lucrării Bunătății și Iubirii lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

PS Episcop Sofronie şi soborul de preoți și diaconi s‑au rugat pentru odihna și mântuirea ctitorilor și binefăcătorilor bisericii. Ierarhul l‑a hirotonit preot pe diaconul Teodor‑Marian Șerban pentru Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Schitul Barajul Leșu, iar pe preotul pensionar Florian Blaga, îmbisericit pe seama lăcașului de închinare ocrotit de Sfânta Parascheva, l‑a hirotesit întru iconom‑stavrofor. Pr. paroh Ștefan‑Alexandru Lakatos, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a mulțumit ierarhului pentru prezenţa sa cu ocazia hramului.

Duminică, 13 octombrie, PS Episcop Sofronie a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Sârbi, Protopopiatul Marghita. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l‑a hirotonit diacon pe Teodor‑Marian Șerban, iar pe pr. paroh Florin‑Marius Roșu l‑a hirotesit întru sachelar.