Sărbătoare în comunitatea românească din Zagreb

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 28 Iunie 2022

În perioada 23-26 iunie au fost săvârșite mai multe slujbe în comunitatea ortodoxă română din Zagreb, capitala Croației. Vineri, 24 iunie, capela românească din acest oraș și-a sărbătorit hramul istoric cu ocazia praznicului Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sâmbătă a avut loc o slujbă de pomenire a celor ador­miți, iar Duminica a 2-a după Rusalii a fost închinată Sfinților Români.

În ziua hramului lăcașului de închinare al comunității ortodoxe române din Zagreb a fost săvârșită o slujbă de primire în Biserica Ortodoxă a unui tânăr croat, Kristian Glasnović, care a primit și numele de Ioan, fiind astfel așezat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului. Sâmbătă a fost oficiată slujba Parastasului pentru cei adormiți și pentru eroii neamului, iar în Duminica Sfinților Români a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Tot atunci a fost marcată și Ziua Drapelului Național. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Nicolae Ceruţă a vorbit despre legătura dintre cele două pasaje evanghelice citite, remarcând faptul că „toți avem chemarea Apostolilor prin Taina Botezului și trebuie să ajungem să luminăm inima omului nostru lăuntric pentru a putea, la rândul nostru, să împărtășim smerit lumina, precum ne îndeamnă Evanghelia”.

La sfintele slujbe au participat, pe lângă membrii comunității, personalul Ambasadei României de la Zagreb, în frunte cu ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie.