Sărbătoare în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Un articol de: Andrei Fărcaş - 19 Aprilie 2018

Pe 17 aprilie s-au împlinit 24 de ani de la hirotonirea întru Arhiereu, la Mănăstirea Rohia, a Preasfinţitului Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Cu această ocazie, PS Episcop Iustin, însoțit de arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, a asistat la Sfânta Liturghie, oficiată în Paraclisul de iarnă al Mănăstirii Rohia, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

În cadrul Sfintei Liturghii, arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia, a rostit un cuvânt de felicitare la împlinirea a 24 de ani de la hirotonirea întru Arhiereu a PS Episcop Iustin. Apoi a fost oficiată o slujba Te-Deum pentru cei 24 ani de arhierie. Cu acest prilej, ierarhul a aprins câte o lumânare la mormintele vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian, monahiei Maria Magdalena Hodea, mama sa, arhim. Serafim Man, fostul stareț, și părintelui Nicolae Steinhardt.

PS Episcop Iustin s-a născut în 23 iunie 1961, în Rozavlea, judeţul Maramureş, din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei. A urmat primele opt clase la Şcoala Generală din Rozavlea, iar în 1976, la vârsta de paisprezece ani, a intrat, ca frate, în obștea Mănăstirii Rohia. A urmat treapta întâi de liceu în satul natal, petrecând vacanţele în Mănăstire. În anul 1983 a absolvit, Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, în acest an fiind hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. În 1985 a fost tuns în monahism avându-l naş de călugărie pe Preasfințitul Justinian Mara­mureșeanul, primind numele de Iustin. Ca ieromonah slujitor la mănăstirea Rohia, a îndeplinit şi ascultarea de secretar al mănăstirii. În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1992. Tot în 1988, IPS Arhiepiscop Teofil al Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ al acestei mănăstirii. În 1990, la propunerea Prea­sfințitului Justinian, a devenit protosinghel, iar în 1993, Sfântul Sinod a aprobat ridicarea sa la rangul de arhimandrit. În 22 martie 1994 Sfântul Sinod a aprobat alegerea sa în postul de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu numele Sigheteanul. În 17 aprilie 1994, a avut loc la Mănăstirea Rohia hirotonia întru Arhiereu, oficiată de către vrednicii de pomenire IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu şi IPS Justinian. Sfântul Sinod l-a ales pe PS Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa din 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2016, la Baia Mare.