Sărbătoare în parohia gălăţeană „Sfântul Atanasie Patelarie“

Un articol de: Pr. Gabriel Molocea - 08 Mai 2013

În cea de a doua zi a slăvitului praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Parohia „Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului“ a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Întrucât cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, la patru ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, a căzut anul acesta în Joia Mare, conform rânduielii bisericeşti, acesta a fost sărbătorit luni, în Săptămâna Luminată.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al bisericii închinate Sfântului Atanasie, de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a câteva sute de credincioşi din municipiu.

Între credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au numărat şi cei 24 de copii concurenţi la etapa eparhială a  spectacolului-concurs „Bucuria de a fi creştin“, însoţiţi de preoţii, îndrumătorii şi părinţii lor. Tuturor, Înalt Preasfinţia Sa le-a oferit Diploma eparhială „Tinereţe şi Credinţă“.

După Sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.

Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi de sfinţirea bisericii din lemn închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.