Sărbătoare în Parohia „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget

Un articol de: Darius Echim - 20 Decembrie 2021

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 19 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget.

Ierarhul a sfințit icoanele realizate în tehnica mozaic, pe zidurile exterioare ale bisericii. În continuare, în biserica parohială, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ideal ferm și ideal efemer”, în care a arătat cum trebuie să fie pre­gătirea pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

În cadrul Liturghiei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Călin Ionel Koblicska, pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La chinonic, grupul de copii al parohiei, coordonat de prof. Paula Rad, a interpretat mai multe colinde. La final, preotul paroh Petru Călin Cotîrlă a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare şi i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. De asemenea, la finalul slujbei, le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

Parohia „Soborul Maicii Domnului” deservește comunitatea din cartierul clujean Făget, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită. Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă în luna iulie a anului 2013. În prezent, interiorul bisericii este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. Lucrările de realizare a picturii vor începe anul viitor, conform celor afirmate de preotul paroh Petru Călin Cotîrlă.