Sărbătoare în parohii clujene

Un articol de: Ziarul Lumina - 19 August 2017

Parohia Gherla III, unde sunt preoți Iulian-Paul Isip, protopopul de Gherla, și pr. Alexandru Fărcaș, a cinstit pe Sfinții Martiri Brâncoveni, al doilea hram al bisericii noi. De asemenea, parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”, a sărbătorit hramul.

Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului Sfin­ții Brâncoveni, al bisericii Parohiei Gherla III, a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protos. Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În cuvântul de învățătură, părintele Benedict Vesa a vorbit despre „importanța păstrării dreptei credințe, chiar și până la martiriu, mai ales în aceste vremuri, în care a fi creștin începe să fie tot mai mult o provocare”. La final, toți cei prezenți, preoți și credincioși, au poposit în curtea bisericii la o agapă frățească.

Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a început în anul 1992, fiind sfințită în anul 2016. În prezent, biserica urmează să fie împodobită cu pictură.

Hram la Cluj-Napoca

Parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului” și-a sărbătorit hramul, în prezența a sute de credincioși care au venit la biserica de pe strada „Govora” din cartierul Mănăștur pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Praznicul a început în seara de ajun, când credincioșii s-au unit în rugăciune și cântare la slujbele speciale închinate Fecioarei Maria. Au fost săvârșite Vecernia Mare cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului, iar apoi Prohodul Maicii Domnului. Seara a culminat cu o procesiune pe strada „Govora” cu icoana Maicii Domnului, copie după icoana făcătoare de minuni de la Nicula, prin care cre­dincioșii au dorit sa împărtă­șească și celorlalți bucuria praznicului. La final, protopopul de Cluj I Dan Hognogi, parohul acestei comu­nități, le-a vorbit credin­cioșilor despre Maica Domnului, ocrotitoarea bisericii și a comunității parohiale.

În ziua praznicului, la sărbătoare a participat și părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a revenit în această parohie și în biserica în care cu 33 de ani în urmă și-a început activitatea sa ca preot și în care a slujit timp de 13 ani.

Părintele Stelian Tofană a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța hramului Adormirii Maicii Domnului pentru toți credincioșii acestei parohii, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului și le-a dat explicații din Sfânta Scriptură „de ce îi spunem Maicii Domnului, Fecioarei Maria – Măicuța noastră a tuturor și ce putere are Maica Domnului pentru fiecare dintre noi”. La final, părintele Stelian Tofană și-a exprimat bucuria și emoția de a se afla în mijlocul credincioșilor din această parohie, mulți dintre ei fiind botezați și cununați de el. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă în curtea bisericii, pregătită de credincioși pentru această ocazie. (Pr. Horea-Niculae Baciu, Stela Florea)