Sărbătoare la biserica din Tinăud

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 23 Mai 2023

La sărbătoarea Sfinților Îm­părați Constantin și mama sa, Elena, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a liturghisit în biserica voievodală „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a satului bihorean Tinăud, o cti­torie a domnitorului Țării Româ­nești, Constantin Șerban Basarab, și a soției sale, Bălașa Doamna. Cu acest prilej, a fost oferit încă un hram lăcașului de cult, Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena, ca o întărire și evidențiere a unității spirituale și a înrudirii duhov­nicești cu Catedrala Patriarhală din București, ctitorită de același voievod și închinată Sfinților Împărați. Pr. paroh Laurențiu-Florin Brîndaș a primit distincția de iconom-stavrofor și Ordinul eparhial „Episcop Roman Ciorogariu” pentru clerici.

Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre vindecarea trupească pe care Domnul Iisus Hristos o aduce în lume, dar mai ales despre vindecarea vederii duhovnicești a omului, orbul evocat în pasajul ioaneic bucurân­du-se de amândouă, vedere duhovnicească pe care au primit-o de la Dumnezeu și Sfinții Împărați Constantin și Elena.

La Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa l-a hirotonit pe teologul Marian- Călin Hoca întru diacon pentru Parohia Ateaș, Protopopiatul Tinca, iar pe diaconul Florin-Andrei Clitan l-a hirotonit preot și i-a oferit hirotesia de duhovnic pentru satul Petrani, Protopopiatul Beiuș. Ierarhul a prezidat slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii voievodale, pentru mama Preasfinției Sale, Maria Drincec, și pentru dr. Elena Delițoiu din Arad.

La final, Preasfințitul Episcop Sofronie a vizitat Centrul cultural-edu­cațional închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena.