Sărbătoare la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 02 Martie 2021

Credincioşii din Parohia „Sfântul Nicolae” II din Şcheii Braşovului şi-au primit noul preot paroh, Valentin Ionuţ Moşoiu, care va continua lucrarea misionară a regretatului preot Ioan Herda, trecut la cele veşnice.

Instalarea noului paroh a avut loc după Sfânta Liturghie din Duminica a 34-a după Rusalii săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului. La slujbă au fost prezenţi o parte a Junilor din Şcheii Braşovului, oficialităţi şi oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Braşov. Diaconul Stelian Ioan Manolache a fost hirotonit preot pentru Parohia Braşov-Blumăna V. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul slujitor au săvârşit un Parastas pentru preotul Ioan Herda.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicii, în care s-a prezentat Pilda Întoarcerii Fiului risipitor: „Pilda aceasta ne apropie de sufletul nostru iubirea iertătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, Care ne-a lăsat pocăinţa ca pregătire pentru întoarcerea noastră spre El, din îndepărtarea în care ne-a dus păcatul, urmată de Taina iertării păcatelor, Sfânta Spovedanie, primind și medicamentele îndreptării noastre”.

Pr. Valentin Ionuţ Moşoiu, noul paroh, a fost prezentat credincioşilor de la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde este chemat, împreună cu pr. Vasile Prodea, la o nouă lucrare misionar-pastorală şi administrativă, după ce a slujit mai mulţi ani în Parohia Sohodol-Nou, judeţul Braşov, şi a restaurat Biserica „Sfânta Parascheva”, monument istoric, prin accesarea de fonduri europene.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a acordat Distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” preotului Vasile Prodea, în semn de apreciere a activităţii sale preoţeşti.

În aceeaşi zi, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul preotului Gheorghe Malene, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din cimitirul municipiului Făgăraş. Pr. Gheorghe Malene a trecut recent la cele veşnice în urma unui cumplit accident rutier.