Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

Un articol de: Arhid. Alexandru Moroianu - 25 Noiembrie 2020

În Duminica a 26-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și `Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit credincioşilor Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina, din duminica a doua din Postul Naşterii Domnului. „El transforma prezentul material într-un viitor care nu știa dacă îl va avea. Aceasta a fost marea lui greșeală. La fel face și cu sufletul: «Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te!» Din cauza lăcomiei, diavolul pune stăpânire, prin bogăție, pe sufletul lui. Concluzia acestei parabole este un avertisment universal care ne vizează pe toți: «Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori sieși, și nu se îmbo­gățește în Dumnezeu» (Luca 12; 21). Există și o altfel de îmbo­gățire în Dumnezeu, o bogăție care în­seam­nă un suflet sensibil, nu plin de sine, o rațiune care Îi lasă loc lui Dumnezeu în cugetare, o inimă în care să încapă aproapele. Con­știentizarea că ești trecător pe pământ și așteptarea întâlnirii cu veșnicia”, a subliniat ierarhul.

La final, pr. Teodor Bijec, consilier bisericesc, a evidențiat câteva crâmpeie din viața Prea­sfințitului Părinte Andrei, la împlinirea vârstei de 53 de ani. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Pocrov” a catedralei.

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a liturghisit în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc şi a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la sărbătoarea închinată Maicii Domnului.