Sărbătoare la două biserici ialomițene închinate Bunei Vestiri

Data: 27 Martie 2023

Preasfințitul Părinte Epis­cop Vincențiu a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sâmbătă, 25 martie, la Mănăstirea Chiroiu, județul Ialomița, care și-a serbat hramul. În cuvântul de învăță­tură, ierarhul a vorbit cre­din­cioșilor prezenți, despre sărbătoarea Bunei Vestiri, de mesajul adus de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret: „Bucură-te, ceea ce ești plină de dar, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei!” (Luca 1, 38), fiind începutul lucrării de mântuire a neamului omenesc.

Vineri, 24 martie, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a participat la recepția lucrărilor de restaurare efectuate la biserica din lemn „Buna Vestire” din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. La recepțio­narea lucrărilor au fost prezenți și repre­zentanți ai autorităților județene din Ialomița.

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Poiana (comuna Ciulnița), strămutată la Slobozia în spațiul adiacent Muzeului Național al Agriculturii, a fost ctitorită de familia Târcă, pe o moșie moșnenească, la 1746-1748 (sau 1737), este înscrisă pe Lista monumentelor istorice la poziția IL-II-m-A-14075 și este, probabil, cel mai reprezentativ monument din Ialomița, deținând și cea mai veche inscrip­ție funerară din județ (datată 1737). Icoanele pictate pe lemn și ușile împărătești datează tot din secolul al 18-lea.

Restaurarea bisericii din lemn „Buna Vestire” din Slobozia s-a realizat cu ajutorul unui proiect cu finanțare europeană, inițiat de Consiliul Județean Ialomița.