Sărbătoare la Mănăstirea Rila din Bulgaria

Un articol de: Pr. Răzvan George Topală - 03 Iulie 2015

Mănăstirea Rila din Bulgaria s-a aflat, în perioada 30 iunie - 1 iulie, în ceas de mare prăznuire duhovnicească, cu prilejul sărbătoririi aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Ioan de Rila, în anul 1469, din Veliko Târnovo la renumita lavră monahală. Cu binecu­vân­tarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la evenimen­te­le ocazionate de această sărbătoare a participat Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a săvârşit slujba de Priveghere în ajunul săr­bătorii, slujbă care s-a încheiat după miezul nopții. A doua zi, în data de 1 iulie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, cu participarea multor cre­dincioși. Liturghia praznicului a fost condusă de către Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Ioan, Mitropolitul de Varna, care a slujit împreună cu Mitropolitul Serafim al Novrocopului, cu Episcopul Evloghie al Adrianopolului și starețul mănăstirii, cu Episcopul Ioan de Glavi­ni­ța și cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Răspunsurile la slujbele închinate sărbătorii au fost intonate la strană de două grupuri de psalți din Bulgaria și din București. La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a mulțumit pentru invitație și a subliniat impor­tanța Sfântului Ioan și a mănăstirii de la Rila pe plan cultural, religios și istoric”.

Sfântul Ioan de Rila (circa 867-946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar şi unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinţi cano­nizați după încreştinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar, cât şi al primului aşezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.