Sărbătoare la Mănăstirea Rohia din Maramureş

Un articol de: Andrei Fărcaş - 08 Decembrie 2021

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Mănăstirea Rohia din judeţul Maramureş a prăznuit și hramul paraclisului de la demisolul noii biserici a așezământului monahal. Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia, iar răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.

La chinonic a cântat o priceasnă arhid. Vald Verdeş, iar membrii grupului au interpretat o colindă.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre pericopa evanghelică a sărbătorii şi despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae. De asemenea, a vorbit despre cei care au slujit la Mănăstirea Rohia şi au purtat numele Nicolae.

„Venim tradiţional de Sfântul Ierarh Nicolae la Mănăstirea Rohia, deoarece a fost întemeiată de preotul Nicolae Gherman din Rohia, deci un purtător şi următor al Sfântului Ierarh Nicolae, şi, apoi, în 1926 a fost târnosită prima biserică a mănăstirii de Episcopul Nicolae Ivan de la Cluj. (…) De asemenea, îl pomenim pe părintele Nicolae Delarohia sau Nicolae Steinhardt, care este un preţios cuvios al Bisericii noastre, vrednic de a fi trecut în ceata mărturisitorilor lui Hristos”, a spus ierarhul.

La final, părintele arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, a dăruit Preasfinţitului Episcop Iustin, care a sărbătorit anul acesta 60 ani de viaţă, un rând de veşminte arhiereşti. După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit un parastas pentru preoţii din Mănăstirea Rohia trecuţi la Domnul.