Sărbătoare la Mănăstirea Sfinților Români din Capitală

Un articol de: Marius Nedelcu - 15 Iunie 2015

Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București şi-a sărbătorit ieri hramul. În locaşul ctitorit de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, cu acest prilej, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ieri, de sărbătoarea hramului, biserica Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 Capitală a fost un loc de rugăciune căutat de nu­meroși credincioși din Bucureşti și împrejurimi. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie și s-au rugat sfinților odrăsliţi în pământul românesc. În cuvântul de învăţătură, Prea­sfințitul Timotei Prahoveanul a amintit că Duminica Sfinților Români a fost instituită în Biserica Ortodoxă Română în anul 1992, după o veche tradiție a Bisericii, potrivit căreia în duminica de după Duminica Tuturor Sfinților se sărbătoreau toți sfinții dintr-o anumită zonă sau loc. Din soborul de slujitori care s-au rugat ieri la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte: părintele arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal şi director al Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; părintele protos. Petru Ungureanu, consilier la Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protos. Ioachim Bejenariu, directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protos. Ioachim Ceaușu, sta­rețul mănăstirii, părintele Ioan Armași, protoiereul Protopopiatului Sector 4 Capitală, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit ieri, ierarhul a spus că primii care deschid ceata sfinților din ceruri sunt Apostolii și ucenicii Domnului. „Atunci când Mântuitorul ne adresează o chemare trebuie să o urmăm și să răspundem imediat. În comparație cu ucenicii Domnului care au lăsat toate, noi, cei de astăzi, suntem grăbiți și nehotărâți atunci când este vorba să luăm o hotărâre în ceea ce-L privește pe Dumnezeu și mântuirea noastră. Mai trebuie să învățăm că Mântuitorul Hristos și-a ales oameni curați la suflet, care, deși erau pescari, au mers până la marginile pământului, așa cum Domnul le-a poruncit, ca să propovăduiască Evanghelia la toată făptura”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Sărbătoarea de ieri a fost un moment deosebit și pentru doi tineri slujitori care au primit Taina Hirotoniei. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Dragoș Gheorghe Dumitrescu, pe seama Parohiei Leșile, Protopopiatul Ilfov-Nord, și întru diacon pe teologul Sorin Petre Georgescu, pe seama capelei Spitalului Filantropia din Capitală. La finalul slujbei, a fost săvârșit și Parastasul pentru Patriarhul Teoctist Arăpaşu și pentru alți ctitori trecuți la Domnul.