Sărbătoare la Paraclisul Episcopal din Băile Felix şi la Catedrala Episcopală din Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 08 Iunie 2023

În cea de a doua zi a praznicului Pogorârii Sfântului Duh, la sărbătoarea Preasfintei Treimi, Prea­sfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băile Felix, Paraclis Episcopal și schit dependent de Centrul eparhial.

Ierarhul le-a vorbit credincio­șilor prezenți despre sărbătoarea Prea­sfintei Treimi ca fiind un răstimp binecuvântat al contemplării iubirii desăvârșite și necondițio­nate a lui Dumnezeu.

 „Este și sărbătoarea cea mare a familiei umane, pentru că noi, oamenii, cu toții, suntem zidiți după Chipul lui Dumnezeu. Însă pe Tatăl nimeni nu L-a văzut vreodată, Fiul, Care este Chipul Ipostasului Tatălui, L-a făcut cunoscut prin Duhul Sfânt. De aceea, Fiul Însuși spune că cine L-a văzut pe El L-a văzut și pe Tatăl. Astfel, prin Fiul și în Duhul ajungem la comuniunea de dragoste a Tatălui, mai bine spus chiar a Preasfintei Treimi, pentru că sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea comuniunii de dragoste a Preasfintei Treimi. Persoanele treimice sunt dragostea desăvârșită!”, a spus ierarhul.

În cadrul dumnezeieștii slujbe, PS Părinte Episcop Sofronie l-a promovat în treapta slujirii preoțești pe diaconul Alexandru Laza, pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, și l-a hirotesit întru duhovnic.

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, 4 iunie, PS Părinte Episcop Sofronie a săvârşit Utrenia și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Oradea. Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre darurile Duhului Sfânt, iar la final a săvârşit slujba Vecerniei plecării genunchilor.