Sărbătoare la Schitul „Înălțarea Domnului” din Veștem, judeţul Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 17 Iunie 2024

În duminica după praznicul Înăl­țării Domnului, numeroşi credin­cioși au participat la sfințirea picturii din interiorul bisericii de la Schitul „Înălţarea Domnului” din localitatea Veştem, judeţul Sibiu. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înalt­preasfin­țitul Părinte Lau­rențiu, Arhi­episco­pul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Ierarhul a sfințit și pictura din Altarul de vară al așeză­mân­tului monahal și a binecuvântat lucrările ce s-au făcut aici în ultima perioadă, informează Mitropolia Ardealului. Credincioșilor aflaţi la Sfânta Liturghie li s-au alăturat oficialități locale și oaspeți. 

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre perioada Penticostarului. 

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu în anul acesta să prelungim sărbătoarea hramului acestui așe­zământ binecuvântat de Dumnezeu ca să ne adune pe toți aici, înălțân­du-ne pe acest deal din apropierea Sibiului. Aș vrea în acest moment să ne gândim un pic și să înțelegem în ce perioadă ne aflăm noi, având în vedere că este o perioadă frumoasă, minunată, perioada post-pascală, care se numește perioada Penticostarului, o perioadă de 50 de zile. Am marcat deja 40 de zile până la Înăl­țare și mai avem încă 10 zile până duminica viitoare, când vom serba Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii creștine. Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos a fost un eveniment care a avut o mare impor­tanță în lucrarea mântuitoare pe care a săvârșit-o Hristos. (…) Dacă omul a greșit în Rai, omul trebuia să plătească, dar, depărtându-se sau trecând atâta vreme de la căderea primilor oameni, omul nu mai putea singur să refacă legătura ruptă între el și Dumnezeu și iată de ce Dumnezeu, din iubire nemărginită, S-a făcut El om, pentru ca să ne mântuiască pe noi”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, stareţa aşezământului monahal de la Veştem, monahia Epiharia Predescu, a primit Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” din partea ierarhului. Monahia Epiharia Predescu i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântarea adusă peste obștea așezământului monahal şi i-a oferit în dar o icoană.

Schitul „Înălţarea Domnului” din localitatea Veştem, aflată în apropierea municipiului Sibiu, a fost construit începând cu anul 2008. După înălțarea bisericii, au fost ridicate corpul de chilii, altarul de vară şi celelalte anexe.