Sărbătoare plină de evlavie la Mănăstirea Radu Vodă din București

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 02 Iulie 2024

În a doua zi a lunii iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Așe­zarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne, făcând și pomenirea Sfântului Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului, dar și a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Cu acest prilej, în biserica Mănăstirii Radu Vodă din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La momentul îndătinat, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat evlavia creș­tinilor față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, vorbind și despre sărbătoarea Așezării veș­mân­tului său în cunoscuta biserică din capitala Imperiului Bizantin, Constantinopol.

„În această zi ne atrage atenția evlavia deosebită pe care Constantinopolul altor vremuri a manifestat-o față de Cea plină de dar, de Preacurata Născătoare de Dumnezeu, atunci când, la invitația pioasei împărătese Pulheria, o parte din veșmântul aflat în mormântul de la Ghetsimani a fost adus de către Patriarhul Iuvenalie al Ierusalimului și dăruit împărătesei, respectiv împăratului, în anul 451, la cel de-al 4-lea Sinod Ecumenic. Sărbătoarea Așezării veșmântului Maicii Domnului în biserica din Vlaherne este, de fapt, o manifestare a credinței pe care dintru început creștinii, ucenicii Mântuitorului au avut-o față de oamenii sfinți, dar și față de lucrurile sfinte”, a spus ierarhul.

De asemenea, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre cinstirea credinciosului Voievod Ștefan cel Mare, canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

„Despre el ne spun cronicile că a fost mare, bun, drept și sfânt. Și-a pierdut două soții, pe care le-a îngropat cu cinste, și patru copii. A fost de atâtea ori trădat. De aceea, el a fost un om care nu a reușit totdeauna să se ridice deasupra măsurilor omenești. Dar, dincolo de aceste măsuri cu care fiecare persoană care dorește să se apropie de Dumnezeu vine, el a arătat prin fapte credința și dragostea lui față de Biserică. Ni se spune că faptele lui nu au fost niciodată întrecute de vreun domn. Pământul românesc nu a avut niciodată un voievod care să-și iubească atât de mult țara, care să se așeze în stare de jertfă”, a spus ierarhul.

La momentele îndătinate din timpul Sfintei Liturghii, Prea­sfinția Sa a hirotonit un preot și un diacon.