Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 03 Octombrie 2024

La sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Călugăra, așezământ monahal ce și-a prăznuit hramul. Ierarhul a sărbătorit marți, 1 octombrie, 24 de ani de arhierie. Numeroși pelerini au călcat pragul mănăstirii de lângă Oravița, alăturându-se în rugăciune Preasfin­țitului Părinte, în acest loc considerat sfânt după tradiţie, pentru că aici au vieţuit pustnici. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezămân­tului monahal trecuți la Domnul.

„Ne-am bucurat de rugăciunile Maicii Domnului, pentru că ea se roagă împreună cu noi atunci când noi ne rugăm cu inimă curată, cu inima înfrântă și smerită. Am simțit puterea rugăciunilor Maicii Domnului, apărătoarea și ajutătoarea noastră, care ne iubește și ne îmbră­țișează. De aceea, se cuvine ca la toate praznicele Maicii Domnului să mergem la sfintele noastre mănăstiri și biserici și să ne rugăm profund și intens, pentru că atunci când ne rugăm Mântuitorului Hristos și Maicii lui Dumnezeu, ea ne acoperă și pe noi cu cinstitul ei acoperământ, așa cum i-a acoperit pe credincioșii și clericii din Constantinopol, aflați la rugăciune în biserica din Vlaherne. Astăzi ne-am adus aminte de acea arătare minunată a Maicii Domnului la Vlaherne, dar credem și mărturisim că de fiecare dată când noi, preoții și credincioșii, ne adunăm la rugăciune, Maica Domnului se roagă pentru noi și împreună cu noi și ne acoperă cu cinstitul ei acoperământ”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. 

Mănăstirea Călugăra este înfrățită din 2014 cu Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru și de atunci la sărbătoarea hramului este adusă spre închinare talpa Sfântului Apostol și Evanghelist Luca ce se păstrează la așezământul din Muntenegru. Acest sfânt odor s-a alăturat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se păstrează la Mănăstirea Călugăra.

La final, părintele stareț Arsenie de la Mănăstirea Kosijerevo a oferit pentru așezământul monahal de la Călugăra o părticică din moaștele Sfântului Preot Mucenic Risto din Muntenegru, martirizat de partizanii comuniști în ziua de 7/20 ianuarie 1942, paroh al Parohiei Kosijerevo, tată a 5 copii. Moaștele sale sunt izvorâtoare de mir. Acest sfânt a murit împușcat pe stradă în parohie, după ce partizanii au încercat să-l împuște în Altar cu câteva zile înainte și nu l-au nimerit.

În ajunul sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, Părintele Episcop a săvârșit slujba Vecerniei cu Litia la Mănăstirea Brebu, ce are ca hram tot acest praznic.