„Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc - Jocu’ la șură”, la Gherla

Un articol de: Oana Rusu - 10 Septembrie 2016

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură din Gherla, Ansamblul folcloric „Zestrea” și Grupul folcloric „Tradiții” organizează duminică, 11 septembrie, începând cu ora 15.00, la Grădina de vară - Restaurant Parc Gherla, „Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc - Jocu’ la șură”, ediția a II-a.

Manifestarea propune publicului, în sens educativ, în special copiilor, tinerilor, dar și adulților, cunoașterea, promovarea și perpetuarea jocului popular autentic de șură și al horitului tradițional, introducerea acestora în circuitul valorilor spirituale românești, evidențierea și prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a părinților și bunicilor, create și purtate în vatra satului românesc.

Sunt invitate grupuri tradi­ționale de dansatori și horitori, precum şi ceterași acompaniați de grupuri instrumentale tra­diționale („Trio Transilvan” - ceteră, contră și gordună) din zona etnofolclorică a Văii Someșului, al ținutului Gherlei și din alte zone ale județului, reprezentative din punct de vedere folcloric. Va fi organizată şi o expoziție etnografică cu obiecte casnice și gospodărești, costume populare tradiționale de colecție care aparțin Muzeului „Poarta de su’ Feleac”.

Programul muzical va fi susținut de grupurile Trio Transilvan: „Tradiții”, primaș Mihai Zegrean, „Ardealul” , primaș Emil Mihaiu, iar invitatul special este ceterașul Bob Siminic. Vor hori Vasile Soporan (Frata) - Tezaur Uman Viu, Traian Balcău, Cesărean Gheorghe, Iacob Morar (Ceanu Mare), Emil Moldovan (Poiana Frății), Victoria Roman (Orman), Teodorica Leaș (Bol­duț), Grigore Sâmboan (Agrieș - Bistriţa Năsăud), Irimie Perșa (rapsod-fluier). Vor evolua și grupurile folclorice de horitori și dansatori: „Tradiții” al familiei Zegrean-Istici și „Jucăușii de la Orman”. Chi­zeșul sărbătorii va fi Gligor Bercea. Se vor acorda premii în produse tra­diționale și diplome pentru: „Cel mai bun jucăuș”, „Cea mai bună pereche de jucăuși”, „Cele mai frumoase costume populare” (bărbătesc și femeiesc), „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/ horitoare”, „Cel mai bun povestitor umorist” etc. Coordonatorul proiectului este Constantin Istici, referent cultural la Casa Municipală de Cultură din Gherla. Pentru publicul participant, intrarea este liberă, conform unui comunicat al CJ Cluj.