Sărbătoarea Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 07 Decembrie 2019

Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila a organizat o serie de activităţi culturale, educative şi social-filantropice pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea pașoptistului Nicolae Bălcescu şi 156 de ani de învăţământ brăilean.

Joi, 5 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul elevilor și profesorilor de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”, oferindu-le celor prezenți iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae şi rostind un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul comun de a păstra şi promova această şcoală în elita învăţământului naţional, evidenţiind totodată numărul mare de personalităţi pe care colegiul l-a dat societăţii româneşti şi întregii lumi. În continuare, în holul central al unităţii de învăţământ a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative dedicate împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui patriot român, istoric şi scriitor Nicolae Bălcescu. După momentul din holul instituţiei, Înaltpreasfinţia Sa a participat, în cancelaria şcolii, împreună cu Viorel Botea, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, şi întregul corp profesoral la un colocviu ştiin­ţific-educaţional.

Cea de-a doua parte a manifestării s-a desfăşurat în centrul municipiului Brăila, la Teatrul „Maria Filotti”, şi a cuprins festivitatea de premiere a elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi a profesorilor colegiului brăilean.