Sărbătoarea de hram a bisericii ortodoxe Buhani - „Duminica Tuturor Sfinților”

Un articol de: Pr. Valentin Nicu Herbei - 14 Iunie 2017

Duminică, 11 iunie, a fost o zi aleasă de bucurie pentru credin­cioșii Parohiei Buhani, Protopopiatul Sebiș, prilejuită de sărbătorirea hramului celor două locașuri de cult din parohie. Ziua de sărbătoare de la Buhani a debutat prin oficierea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, urmat de slujba Parastasului pentru preoții și ctitorii sfântului locaș, săvârşite de către parohul Valentin Herbei și arhid. Florin Sirca - inspector de religie în cadrul ISJ Arad.

În prezența unui însemnat număr de credincioși, atât din parohie, cât și din localitățile învecinate, arhid. Florin Sirca a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța mărturisirii credinței creștine, după exemplul sfinților care s-au învrednicit de răsplata cerească a Mântuitorului. Atmosfera înălță­toare de împreună rugăciune a fost întregită și prin împărtășirea copiilor și a tinerilor prezenți, mulți îmbrăcați în costume populare. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus calde mulțumiri tuturor celor prezenți, autorităților ­locale, preotului pensionar Ioan Ardelean - fost preot paroh ­vreme de 37 de ani, precum și tuturor credincioșilor localității care au contribuit la realizarea acestui eveniment. În semn de recunoștință, preotul paroh a oferit apoi diplome de apreciere primarului comunei Dezna, părintelui Ioan Ardelean și părintelui arhidiacon Florin Sirca, iar credincioșilor prezenți iconițe.

După aceasta, credincioșii pre­zenți au participat la agapa fră­țească oferită de parohia-gazdă, atmosfera de sărbătoare continuând prin programul cultural-artistic, cu participarea ansamblurilor de dansuri populare ale tinerilor din Dezna și Aluniș şi a soliștilor de muzică populară care au fost răsplătiți pentru bună­voința de a fi prezenți la acest eveniment cu diplome și icoane.