Sărbătoarea elevilor seminariști tulceni

Un articol de: Pr. Felix Neculai - 01 Feb 2023

La Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea s-a desfăşurat marți, 31 ianuarie, un eveniment religios-cultural dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

În sala mare a seminarului a avut loc un program cultural care a urmărit, ca în fiecare an, să cultive în sufletele elevilor evlavia față de unii dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii, precum și dorința de cunoaștere și aprofundare a inegalabilelor lor opere. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a subliniat în alocuțiunea sa importanța deosebită pe care Sfinții Trei Ierarhi o au pentru viața liturgică, doctrinară și socială a Bisericii până astăzi și, mai ales, exemplul de model pastoral oferit de ei elevilor seminariști de astăzi. A urmat susținerea referatului „Sfinții Trei Ierarhi - luceferi ai Ortodoxiei”, de către pr. prof. Tudor Claudiu Avram. Lecturi patristice din operele Sfinților Trei Ierarhi, poezii dedicate lor, compuse de către Picu Pătruț din Săliștea Sibiului și Maximilian Duma, au fost oferite de către elevi.

Au avut loc și o miniexpoziție de carte religioasă, care prezintă traduceri în limba română din opera sfinților, precum și vizionarea unui documentar despre viața și opera Sfinților Trei Ierarhi, realizat de TRINITAS TV.