Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în diaspora ortodoxă românească

Data: 17 Septembrie 2020

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și în ziua praznicului, ierarhii ortodocși români din diasporă au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale episcopale și au efectuat vizite pastorale în comunități românești. Cu acest prilej, au rostit cuvinte de învățătură în care au vorbit despre importanța purtării și a asumării crucii în vremuri de restriște și au hirotonit preoți. În Germania au fost sfințite cele 15 clopote ale Așezământului Bisericesc din München.

Numeroși credincioși orto­docși români au participat duminică, 13 septembrie 2020, la sfin­țirea celor 15 clopote ale Centrului Bisericesc din München, Germania. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Prea­sfințitul Părinte Sofian Brașovea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

Cele 15 clopote sunt acordate fiecare pe o notă muzicală specifică. Astfel, ansamblul va cânta și „Carillon nocturne”, opera postumă a marelui compozitor George Enescu, dar și alte melodii, precum imnurile de stat ale României și Germaniei, troparele unor sărbători mari sau colinde.

Italia

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhie­reu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, Italia, păstorită de părintele paroh Ciprian Baltag, se arată pe episcopia-italiei.it.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre impor­tan­ța purtării și asumării Crucii în vremuri de restriște: „Creștinul autentic este cel care își duce crucea până la capăt, asumat, cu responsabilitate, ca să poată gusta și din harul Învierii. Nu poate exista Înviere fără Cruce. Orice creștin botezat se află în taina Crucii și a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, de aceea Sfânta și de viața dătătoare Cruce se pune mereu în centrul bisericii”, a spus Prea­sfinția Sa. 

Spania

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Madrid. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Iulian Maxim pe seama Parohiei „Sfânta Cruce”-Alcala de Jucar, Spania, se arată pe obispadoortodoxo.es.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre prefigurarea crucii în Vechiul Testament: „După cum Moise, din porunca lui Dumnezeu, a înălțat șarpele în pustie, așa și Fiul Omului trebuia să Se înalțe ca să mântuiască lumea. Fără Domnul Hristos nu există mântuire, iar cine crede că se poate mântui fără El se înșală. Mântuitorul Hristos a răstignit pe Cruce tot păcatul, a asumat tot păcatul pentru a vindeca firea noastră umană căzută. A vindecat firea noastră pentru totdeauna, dar mântuirea nu vine dacă noi nu credem în Domnul Hristos. Dacă nu împlinim ce ne-a poruncit Domnul, nu ne putem mântui și nu putem moșteni viața cea veșnică”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei. 
Tot duminică, Parohia ortodoxă română din Murcia, Spania, a sărbătorit 15 ani de la înființare. În zi de sărbătoare, în mijlocul credin­cioșilor s-a aflat Preasfin­țitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare efectuate la biserica parohiei, se arată pe obispadoortodoxo.es.

La final, ierarhul l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Ovidiu Hordoan.

Suedia

De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Stockholm, Suedia, informează TRINITAS TV. 

Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a explicat de ce sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se cinstește prin postire. „Prăznuirea de astăzi este rânduită cu postire. Sunt două sărbători în cursul anului bisericesc în care întotdeauna se postește. Pe de o parte, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, deoarece din pricina beției și îmbuibării Irod Antipa l-a decapitat pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, prăznuirea de astăzi ne arată că orice înfrânare este o răstignire lăuntrică. Atunci când prin înfrânare ne răstignim lăuntric împreună cu Hristos, El tră­iește întru noi”, a spus Preasfin­ția Sa. 

Ungaria

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Locțiitor de Episcop al Daciei Felix, a săvârșit luni, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria. La slujbă au participat și cadre didactice de la liceul românesc din localitate, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.