Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În ziua de sărbătorire a Izvorului Tămăduirii, vineri, 21 aprilie, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au vizitat așezăminte monahale și comunități parohiale, unde au săvârșit Sfânta Liturghie, slujba de sfințire a apei, după rânduiala din Vinerea Luminată, și au rostit cuvinte de învățătură. De asemenea, au avut loc și procesiuni către izvoare și ape cunoscute ca binefăcătoare.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nucet de lângă Târgoviște, județul Dâmbovița, care și-a sărbătorit hramul. Clericii și credincioșii au mers, apoi, în procesiune până la izvorul aflat în pădurea din vecinătatea sfântului lăcaș, unde ierarhul a oficiat slujba de sfințire a apei, binecuvântându-i pe toți cei prezenți, se arată pe arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evidențiat legătura dintre Învierea Domnului și sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, din perspectivă teologică, misionară și duhovnicească.
Mănăstirea Dervent, județul Constanța
Zi de hram a fost vineri și la Mănăstirea Dervent din județul Constanța, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ierarhul a acordat mai multor preoți distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei”.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oficiat slujba Aghesmei mici la izvorul cu ape tămăduitoare din apropiere, informează TRINITAS TV.
Mănăstirea Glavacioc, județul Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat vineri în mijlocul obștii monahale a mănăstirii istorice Glavacioc din județul Argeș, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre ajutorul neîncetat al Maicii Domnului, precum și despre puterea tămăduitoare a izvorului de la Mănăstirea Glavacioc, care curge de sub Altarul bisericii. După tradiția locului, a fost organizată o procesiune către acest izvor, iar în paraclisul de acolo Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a săvârșit slujba de sfințire a apei, informează site-ul amintit.
Mănăstirea Trotușanu, județul Vrancea
La mănăstirea vrânceană Trotușanu, Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a amintit că sărbătoarea din vinerea Săptămânii Luminate a fost instituită ca urmare a unei minuni petrecute în apropierea Constantinopolului, pe vremea împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea acestuia pe tron, căruia Maica Domnului i-a descoperit un izvor cu apă tămăduitoare.
La final, stavrofora Dionisia Borcea, stareța Mănăstirii Trotușanu, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru slujire și i-a oferit o icoană a Izvorului Tămăduirii.
Biserica „Buna Vestire” din Brăila
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat comunitatea eleno-română din Brăila, săvârșind rânduiala specială de sfințire a apei la izvorul cu ape tămăduitoare situat sub Altarul Bisericii „Buna Vestire”-Greacă din municipiul dunărean, apoi Sfânta Liturghie în lăcașul de rugăciune, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit și a prezentat istoria sărbătorii. După Sfânta Liturghie, 16 elevi participanţi la diferite concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale au fost premiaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Casian. Pe lângă premiile în bani, tinerii au primit cărţi de rugăciune şi icoane.
Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia, Ialomița
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia, care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, se arată pe sf-esc.ro.
La final, ierarhul a oficiat slujba sfințirii apei în biserica așezământului monahal, iar obștea mănăstirii a oferit credincioșilor prezenți 1.500 de sticle cu apă sfințită.
Credincioșii din eparhie au avut bucuria să se închine și la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, adusă în pelerinaj de la Mănăstirea Neamț. Racla va rămâne spre închinare până marți, 25 aprilie 2023, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Mănăstirea Neamț, se arată pe site-ul amintit.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Măcin, județul Tulcea
La praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat, în zi de hram, în mijlocul comunității monahale a Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din localitatea tulceană Măcin, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și sfințirea apei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre legătura dintre lumina Învierii și vindecarea sufletească și trupească adusă de Izvorul Tămăduitor al Maicii Domnului.