Sărbătoarea Maicii Domnului, în parohia brașoveană Hârseni

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 14 Iulie 2018

Credincioșii din Parohia Hârseni, Protopopiatul Făgăraș I, județul Brașov, au primit vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” și a sfințit o copie a renumitei icoane din Muntele Athos, donată Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Hârseni de familia Eugen și Liliana Erhu.

Biserica din Hârseni a primit, cu această ocazie, al doilea hram sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Pro­dromița”, prăznuită la 12 iulie. În soborul slujitor, alături de IPS Mitropolit Laurențiu, s-au aflat protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, ieromonahi, parohul de la Hârseni, Iulian Avram și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale.

Ocrotirea Maicii Preacurate

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor prezenți despre cinstirea Maicii Domnului și despre icoana „Prodromița” din Muntele Athos.

„Sunt foarte multe moduri de a o reprezenta în icoană pe Maica Preacurată, dar niciodată nimeni nu face deosebire între o icoană sau alta, ci toate se adaugă la imaginea aceasta spirituală deosebită pe care o are Maica Preacurată și la cinstirea pe care Biserica i-o acordă. Ea este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Maica Domnului are patru sărbători mari și altele mai mici în timpul anului bisericesc. Acum ne reamintim modul în care trebuie să ne raportăm la Maica Preacurată. Ea este cea mai apropiată mijlocitoare pentru noi pentru că a fost mama lui Hristos, adică a fost aleasă ca, într-un chip supranatural, Fiul lui Dumnezeu să Se odihnească în ea, să Se nască supranatural, ea rămânând pururea fecioară și apoi, cu acest trup omenesc, Mântuitorul să pătimească, să moară, să învieze și să Se înalțe la ceruri și să șadă de-a dreapta Tatălui. Acum avem în Sfânta Treime un model desăvârșit, pe Mântuitorul Hristos Întrupat. Dacă a fost mai cinstită, mai ales decât orice ființă umană, a fost numită «pârga creaturii», adică a urmărit Dumnezeu pregătirea omenirii până s-a găsit persoana potrivită. (…) Maica Preacurată a lăsat celor care au ctitorit Mănăstirea Prodromul pentru urmașii lor și, pentru noi toți, acest chip blând, pe care greu poți să-l imiți. Maica Preacurată a dorit să ne transmită acest chip al ei în icoana Prodromița, un chip nefăcut de mână omenească”, a subliniat ierarhul.

Parohul Iulian Avram a fost hirotesit la final iconom stavrofor, ca recunoștință pentru întreaga activitate pastorală și misionară de până acum. Acte de cinstire au primit Consiliul și Adunarea eparhiale, donatorii icoanei „Prodromița”, familia Eugen și Liliana Erhu, precum și alți binefăcători ai bisericii din Hârseni.

Părintele Iulian Avram i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioșii din Parohia Hârseni și tuturor celor care au sprijinit în vreun fel activitatea duhovnicească din comunitatea aflată în apropiere de Făgăraș. Părintele Iulian Avram i-a oferit în dar ierarhului o altă copie a icoanei „Prodromița”.